Međuobrok - Zdravi recepti

Zdrava prehrana, fitness recepti, Budi Fit Kuharica

Namirnice u receptima razvrstane su po makronutrijentima da Vam odabir bude lakši s obzirom na Vaš cilj i plan prehrane. Takav koncept ima ujedno i edukativnu ulogu.

Gric-gric!

Gric-gric!

Međuobrocima osiguravamo redovit dotok hranjivih tvari (makro i mikronutrijenata) u satima između glavnih obroka te izbjegavamo ulazak tijela u stanje gladovanja i usporavanje metabolizma. Međuoborci su većinom manje kalorični i količinski manji od glavnih obroka. Izbor namirnica za međuobrok ovisi o sastavu drugih obroka u danu kao i o ciljevima i načinu prehrane. Ako unaprijed znate da

“Lisnato”

“Lisnato”

Vesela vijest: s lisnatim povrćem ne možete pretjerati količinski! Bogato je vlaknima, fitokemikalijama, vitaminima i mineralima. Odlično za probavu i apsorpciju makronutrijenata. Zato kad god ste u prilici ubacite ga u svoj dnevni jelovnik bilo kao prilog jelu, zaseban obrok ili međuobrok. Posebno je "zgodno" jesti ga u trenutcima večernjih žudnji za gickanjem - ovo je primjer takve jedne

Bjelanjci s kikiriki maslacom

Bjelanjci s kikiriki maslacom

Proteini: bjelanjci Nezasićene masti: kikiriki maslac Začini: solBjelanjke posolite pa stavite u mikrovalnu pećnicu na dvije minute. Zatim izvadite, promiješajte i vratite u mikrovalnu na još minutu do dvije. Pečenim bjelanjcima dodajte kikiriki maslac.Ne bacajte dragocjene žutanjke jajeta! Bjelanjke radije kupite u tetrapaku. Koristite kikiriki maslac bez dodatnih šećera i ulja.

Bjelanjci s kokosom i malinama

Bjelanjci s kokosom i malinama

Proteini: bjelanjci Jednostavni ugljikohidrati: maline (smrznute ili svježe) Zasićene masti: kokosove mrvice Zaslađivač:eritrit Aroma vanilijeBjelanjcima dodajte kokosove mrvice, par kapi arome vanilije i zasladite pa stavite u mikrovalnu pećnicu na dvije minute. Zatim izvadite, promiješajte i vratite u mikrovalnu na još minutu do dvije. Pečenim bjelanjcima dodajte svježe maline.

Krekeri s paštetom od tune i povrćem

Krekeri s paštetom od tune i povrćem

Proteini: 250g svježeg posnog sira, tuna iz konzerve Nezasićene masti: žlica bučinog ulja Malo soliSve izraditi u kremastu smjesu. Paštetu čuvajte u hladnjaku.Složeni ugljikohidrati: 120g integralnog brašna od žitarica, 120g zobenih pahuljica Nezasićene masti: Pola šalice sjemenki (sezam, suncokretove...), 60ml maslinovog ulja, 120ml vode, 1 žličica soli Po želji možete dodati i

Sendviči od paprike s kikiriki maslacom i sirom

Sendviči od paprike s kikiriki maslacom i sirom

Povrće: paprika Proteini: posni sir Nezasićene masti: kikiriki maslacJoš jedna varijacija na temu sendviča bez škrobnih ugljikohidrata. Kod kupovine kikiriki maslaca preporučujemo pročitati na deklaraciji da li sadrži hidrogenirane masti i šećer. Ako je moguće kupite maslac od organski uzgojenog kikirikija koji pored toga sadrži samo sol.

Slani krekeri s tahinijem i krastavcima

Slani krekeri s tahinijem i krastavcima

Nezasićene masti:  pola šalice sjemenki po izboru (sezam, kim, suncokretove, bučine...)                                   60ml maslinovog ulja Složeni ugljikohidrati: 120g integralnog brašna (pšenično, heljdino, pirovo,

Gusta juha od brokule i korabe s bučinim sjemenkama

Gusta juha od brokule i korabe s bučinim sjemenkama

Povrće: brokula, koraba Nezasićene masti: bučine sjemenke Začini: kurkuma, kajenski papar i himalajska sol VodaKuhajte brokulu i korabu u vodi poklopljeno 5min. Gustoća juhe ovisit će o količini vode stoga ćete za gustu juhu možda trebati dio vode izliti kad je povrće kuhano. Sve izmiksajte štapnim mikserom, začinite i vratite na vatru na još minutu i juhica je gotova. Sjemenke

Čips od kelja

Čips od kelja

Povrće: kelj Nezasićene masti: maslinovo ulje Začini: sol, kajenski paparZagrijte pećnicu na 240 stupnjeva. Narežite kelj na veće komade i poslažite na pleh obložen aluminijskom folijom. Pokapajte maslinovim uljem i začinite. Pecite kratko dok komadi kelja ne postanu smeđi i hrskavi.

Rolada od tikvica punjena sirom i šunkom

Rolada od tikvica punjena sirom i šunkom

Povrće: 500 g tikvica Proteini: 2 jaja, 200 g posnog sira, 150 g kuhane šunke Zasićene masti:  parmezan Nezasićene masti: bučino ulje Začini: sol, papar, mljevena crvena slatka paprikaNaribajte tikvice, malo posolite i ostavite da stoje 15-ak minuta da puste vodu, a zatim ocijedite.  S tikvicama pomješajte jaja, parmezan i papar. Smjesu tanko rasporedite po papiru za pečenje