Obrok poslije treninga - Zdravi recepti

Zdrava prehrana, fitness recepti, Budi Fit Kuharica

Namirnice u receptima razvrstane su po makronutrijentima da Vam odabir bude lakši s obzirom na Vaš cilj i plan prehrane. Takav koncept ima ujedno i edukativnu ulogu.

Riža na mlijeku

Riža na mlijeku

Moj omiljeni jutarnji obrok - riža na mlijeku. Ne jedem ga često jer zahtijeva malo dužu priprmu. Zapravo obično ga jedem kad ostane riže od ručka (namjerno skuham više hihi). Dosta kaloričan pa ga ne bih preporučila ako ste na redukcijskoj dijeti. Pogodan je za one s intolerancijom na gluten jer je riža gluten free žitarica. Ovo je također dobar izbor za obrok poslije treninga snage

Slatki makaroni

Slatki makaroni

Ovo jednostavno jelo može biti i desert i doručak i međuobrok i obrok poslije treninga - sve ovisi o vašim ciljevima, potrebama i preferencama. Ako vam je cilj dobivanje mišićne mase, uz adekvatan trening trebate i kvalitetne kalorije. Ovo je primjer jednog takvog kaloričnog međuobroka (međuobroke inače podrazumijevamo kao male obroke od 150-300 kcal). Ovo također može biti i obrok

Smoothie od kruške

Smoothie od kruške

Obrok poslije treninga može biti i ovakav voćni smoothie. Iz voća ćete dobiti brzu energiju posebno potrebnu ako ste odradili trening snage ili HIIT, a za oporavak mišića tu su proteini iz sira uz dodatak kvalitetnog izolata kako bi osigurali dovoljnu količinu, ali i poboljšali okus. U slučaju takvog treninga masti nisu poželjne pa ih ni nema među sastojcima.Proteini: posni sir,

Leća, piletina i povrće u woku

Leća, piletina i povrće u woku

Proteini: pileći file, leća Složeni ugljikohidrati: leća Povrće: razno sezonsko povrće ili smrznuti miks (npr. kineska mješavina) Zasićene masti: kokosovo ulje bez mirisa Začini: sol, papar, kurkumaOčistite i narežite povrće na trakice. Leću isperite i kuhajte u vodi 30 minuta. Kad je gotova ocijedite ju i isperite pod mlazom vode u cjedilu. Možete koristiti i leću iz limenke.

Pileće jetrice s tjesteninom

Pileće jetrice s tjesteninom

Ostalo vam je pilećih jetrica od ručka? S obzrom da su bogate proteinima, idealne su za obrok poslije treninga za obnovu i izgradnju mišićnih vlakana. Vlakna iz povrća pomoći će u apsorpciji svih nutrijenata. Za obnovu energije tu su ugljikohidrati - integralna tjestenina. Masti u obroku poslije (intenzivnog) treninga snage nisu poželjne u velikoj količini. Ovdje vrlo mala količina masti

Složenac od mahuna

Složenac od mahuna

Proteini: svježi posni sir, jaja Povrće: mahune Složeni ugljikohidrati: integralna riža, crvena riža, mahune Zasićene masti: panceta Začini: sol, paparSkuhajte rižu i mahune narezane na kraće komadiće. Sve sastojke pomiješajte u jednoličnu smjesu pa zapecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.

Sendviči s paštetom od tune i rajčicom

Sendviči s paštetom od tune i rajčicom

Proteini: svježi posni sir, tuna Složeni ugljikohidrati: integralni kruh Nezasićene masti: sjemenke Povrće: rajčica solPaštetu od tune napravite tako da izradite svježi posni sir i tunu iz konzerve u glatku smjesu. Posolite i začinite po potrebi.

Tortille sa šampinjonima, piletinom i paprikom

Tortille sa šampinjonima, piletinom i paprikom

Proteini: pileći file Složeni ugljikohidrati: integralna tortilla Povrće: paprika, šampinjoni Zasićene masti: kokosovo ulje (za pečenje piletine) Sol, papar i ostali začini po željiIspecite tanko narezanu i začinjenu piletinu na grill tavi na malo kokosovog ulja. Pecite ju 3-4 minute sa svake stane kako bi ostala sočna. Šampinjone očistite, narežite na ploške te začinite pa

Pogača od tikvica i sira

Pogača od tikvica i sira

Proteini: 250 g posnog sira,  4 jaja Povrće: 400 g tikvica, 100 g mrkve Složeni ugljikohidrati: 50 g kukuruzne krupice, 50 g zobenih pahuljica Sol, paparNaribajte tikvice i mrkvu i posolite. Zatim dodajte jaja koja ste prethodno razmutili, sir, kukuruznu krupicu i zobene pahuljice. Začinite i izmješajte smjesu kuhačom pa pustite da odstoji pola sata. Pecite oko 25 minuta na 200

Pizza s jajima na oko

Pizza s jajima na oko

Proteini: jaja, mozzarella Složeni ugljikohidrati: palenta Povrće: patlidžan, rajčica Zasićene masti: svinjska mast (za pečenje jaja), mozzarella Sol, papar, origanoSkuhajte gustu palentu pa ju izlijte u pleh i pustite da se malo ohladi. U međuvremenu ogulite patlidžan i izrežite ga na kockice, stavite u wok i posolite. Nakon desetak minuta, patlidžan će pustiti vodu a zatim