Kad kupujemo neki prehrambeni proizvod dizajn ambalaže igra veliku ulogu u našem izboru.
Volimo da pakiranje izgleda lijepo, zdravo, fino...
Marketinški stručnjaci to jako dobro znaju i zato manipuliraju našom percepcijom kako bi odabrali baš njihov proizvod.
Tako se primjerice zelena ili oker boja često koriste za proizvode koje se želi predstaviti kao zdrave.
Naglašavanjem nekih pojmova poput "fit", "proteinski", "bez šećera" cilja se na kupca, potrošača koji se nastoji hraniti zdravo.
Ipak, osim tih najuočljivijih slika i istaknutih riječi na ambalaži, trebali bi čitati i ona sitna slova na poleđini i ne nasjedati na marketinške trikove.
Evo nekih osnova koje bi trebali razumjeti i znati interpretirati kako bi vaš izbor hrane bio što kvalitetniji i podupirao vaše zdravlje i ciljeve.
Deklaracija na prehrambenim proizvodima govori nam o sastavu, podrijetlu, masi i roku trajanja namirnice na temelju čega možemo odlučiti želimo li kupiti taj proizvod.
sastav
- Najviše pažnje treba obratiti na prva tri sastojka koji čine većinu proizvoda
- Prvi sastojak na popisu je najveći po količini, a zadnjeg ima najmanje
- Birajte proizvode sa što manje sastojaka na popisu; u suprotnom se radi o visoko procesironom proizvodu
- Birajte proizvode sa sastojcima koji su vam poznati
- Prednost treba dati prirodnim namirnicama bez aditiva ili sa što manje aditiva.
deklaracija
- Tablični prikaz koji se odnosi na količinu od 100 g, 100 ml ili serviranje
- Sadrži podatke o energetskoj vrijednosti, količini ukupnih i zasićenih masti, ukupnim ugljikohidratima, šećerima, bjelančevinama i soli.
- Birajte proizvode sa što manje ukupnih i zasićenih masti, jednostavnih šećera i soli
- Odaberite proizvode sa što više prehrambenih vlakana, proteina, vitamina i minerala
savjeti
- "Bez šećera" ne znači da je proizvod bez ugljikohidrata
- "Light" proizvodima uklonjena je određena količina masti koja je obično nadoknađena ugljikohidratima
- Unutar hrane i popisa sastojaka šećer se krije i pod ovim nazivima: glukoza, fruktoza, saharoza, dekstroza, galaktoza, maltoza, laktoza, maltodekstrin, melasa, ječmeni slad, dehidrirani sok od šećerne trske, invertni šećer, glukozno fruktozni sirup, kukuruzni sirup, rižin sirup itd.