Ako spremate kakav desert, dajemo vam preporuke koji prirodni zaslađivač koristiti.

Budi Fit

Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje u kojoj količini i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali i postepeni porast glukoze u krvi te duže osigurava energiju, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi i daje trenutnu energiju.

U tablici je popis prirodnih zaslađivača poredan od onih s najvišim GI prema onima s najnižim do zaslađivača bez GI tj. bez kalorija. Primjetit ćete da neki od njih imaju vrlo nizak GI, ali su dosta kalorični. Takvi zaslađivači i općenito namirnice s niskim glikemijskim indeksom pogodne su za dijabetičare.

Mi najčešće koristimo eritrit jer nema kalorija, a pogodan je i za pečenje do temperature od 160 stupnjeva celzija. Okus mu je vrlo sličan običnom bijelom šećeru, ali mu je slatkoća 70% od bijelog šećera. Stevia je također odlična što se tiče glikemijskog indeksa i kalorija, međutim, ima specifičan okus na koji se treba priviknuti. Oko 300 putaje slađa od stolnog šećera pa je treba svega prstohvat ili kap kako biste zasladili veliku količinu hrane. Ne preporučamo ju dodavati u kavu jer kvari okus. O ostalim zaslađivačima i njihovim karakteristikama pročitajte u kratkom vodiču kroz prirodne zaslađivače.

Prirodni zaslađivači, njihov glikemijski indeks i kalorijska vrijedost
GI
PRIRODNI ZASLAĐIVAČ
kcal/100g
115 glukoza (dekstroza) 390
115 kukuruzni sirup 286
80 bijeli šećer 387
35-85 med 304
47 šećerna trska  
65 javorov sirup 260
15-30 agavin sirup 310
30 kokosov ili palmin šećer 370
7 ksilitor ili brezin šećer 240
0 eritritol 0
0 stevia 0