Ovo je dorađeni recept integralnih krumpirskih pogačica poznatih vam od prije. Naime, željela sam neke koje će biti sočne i drugi dan, hladne, da budu gušt za doručak. O da, jesu! Hrskave izvana, a mekane i pjenaste iznutra. Metodom pokušaja i pogreške, nakon nekoliko ispečenih tura i raznih varijanti, došla sam do ove dobitne kombinacije. Veseli me što ću ju podijeliti s vama! Glavna je razlika u tome što sadrže svježi sir (po uzoru na prefine ali klasične svima dobro poznate prutiće ili pogačice sa sirom). Isto tako, tijesto sam mijesila na sličan način kako se mijese i kroasani. To izgleda isto igra veliku ulogu i čini razliku. Pišite kako se vama sviđaju i kako su vam ispale. Najbrže nestaju kad su tople
P.S. Nisu dočekale doručak :D
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- 330 g ohlađenog pire krumpira
- 330 g integralnog brašna (ja sam koristila pšenično)
Jednostavni ugljikohidrati:
- oštro bijelo brašno kasnije za posipanje
Proteini:
- 3 jaja (2 za tijesto i 1 za premazivanje)
- 200 g svježeg sira
Zasićene masti:
Nezasićene masti:
- sjemenke lana, sezama ili kima
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice soli
PRIPREMA
- Ako imate ostatke pirea super, ako ne napravite ga pa ohladite. Koliko imate pirea, toliko stavite i brašna, a ostale količine prilagodite ili se jednostavno držite mojih. Računajte si sami, meni matematika nikad nije išla. Sad se pitate kako onda pogodim mjere za recepte. Jednostavno imam osjećaj za količine. Većinom je dobar heheh. Mjere u mojim receptima proizlaze iz odokativne računice ili iz tzv. otprilike vage.
- Dakle, priprema. Od 250 g maslaca odvojite prst debelo. To će vam kasnije poslužiti za premazivanje.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, dodajte hladan pire, svježi sir, rastopljeni maslac i 2 razmućena jajeta pa zamijesite tijesto. Bit će ljepljivo. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
- Nakon toga razvaljajte tijesto na debljinu od jedan centimetar na dasci koju ste pobrašnili oštrm brašnom. Premažite onim izdvojenim i otopljenim maslacom pa preklopite. Premažite ponovno pa opet preklopite. Ponovite to još jednom.
- Zatim ponovno vratite tijesto u hladnjak na pola sata.
- Uključite pećnicu da se grije na 190 stupnjeva.
- Nakon što je tijesto "odmorilo" razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci na debljinu od jedan centimetar.
- Vadite pogačice pomoću čaše ili kalupa i slažite na pleh. Nije ga potrebno obložiti papirom za pečenje jer se pogačice zbog maslaca ne lijepe. Možete slagati na gusto jer se pogačice dižu samo u visinu.
- Premažite ih jajetom i pospite sjemenkama po želji.
- Pecite dok ne porumene. U mojoj pećnici je to desetak do 15 minuta.