Zobeni keksi s bademima

Zimska jutra koja mirišu na slatko, cimet i toplu pećnicu - ima li išta ugodnije u ove hladne, adventske dane? Ovim keksima razveselit ćete sve ukućane, od namanjih do najstarijih. Dobro, možda ipak ne do najstarijih jer su jako hrskavi hehe, ali djeca će ih obožavati kao i vi. Kao i obično kod mene, vrlo su jednostavni i brzo gotovi. Mogu stajati i nekoliko dana, iako sumnjam da će izdržati. Ako ste već u božićnom raspoloženju, savršeno će se uklopiti u idilu. Super su kao doručak ili međuobrok.

Osim božićnog raspoloženja, ima još jedan motivator koji me nagnao da napravim fine i zdrave kekse. Naš malac je skužio da su mu slatkiši baš njam-njam i sad svako malo žica. Nije da mu branimo slatko, ali nije mu ni pod nosom.

Kad dijete žica keks, daj mu keks!

Nikolina

sastojci

Složeni ugljikohidrati:

Jednostavni ugljikohidrati:

Nezasićene masti:

Zasićene masti:

Proteini:

Začini:

 

*Šalica je od vrhnja

**Od ove količine ispadne 13 keksa

Priprema

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke. Rastopljenom maslacu dodajte med i jaje koje ste razmutili pa sve sastojke pomiješajte zajedno. Smjesa će vas podsjećati na granolu jer se raspada, no ne brinite, keksi se biti kompaktni kad se ispeku. Ne mrve se! Žlicom stavljajte smjesu na pleh obložen papirom zapećenje i oblikujte krugove koje još žlicom stisnite odozgo. Pecite 15 minuta odnosno dok ne zažare.

Nutritivna vrijednost jednog keksa:

Energetska vrijednost 189 kcal
Ugljikohidrati 20 g
od toga šećeri 7 g
Proteini 6 g
Masti 10 g