Jednostavni ugljikohidrati: grčki jogurt
Nezasićene masti: orasi
Zasićene masti: grčki jogurt
Masti su važan makronutrijent stoga ih nikako nemojte izbjegavati.
Obavljaju razne vrlo bitne funkcije u ljudskom tijelu uključujući izolaciju organa, staničnu strukturu, prijenos živčanih podražaja, apsorbciju vitamina i produkciju hormona.
Dijele se na zasićene (životinjskog porijekla) te mononezasićene i polinezasićene masti (biljnog porijekla).
Preporučeni unos mononezasićenih, polinezaićenih i zasićenih masti u prehrani je 1/3 od svakih.
Polinezasićene masti tijelo ne može proizvesti samo nego ih moramo unijeti prehranom. To su omega-3 i omega-6 esencijalne masne kiseline. Orasi obiluju omegom-3!
S druge strane, naše tijelo sposobno je proizvesti sve potrebne količine zasićenih masti pa ih nije potrebno dodatno unositi kroz prehranu. Zato su zasićene masti svrstane u kategoriju loših masti.