Složeni ugljikohidrati: putar tikva (butternut)
Nezasićene masti: bučino ulje
bučine sjemenke
Zasićene masti, jednostavni ugljikohidrati i proteini: 2-3 žlice grčkog jogurta
Voda
Začini: sol, papar, kurkuma, bosiljak
Tikvu ogulite i otkoštite, narežite na sitnije kocke pa kuhajte u vodi desetak minuta dok ne omekša (cca 10-15 minuta). Vode treba toliko da prekrije narezane komadiće tikve.
Kad je tikva kuhana, štapnim mikserom izradite kremastu juhu. Malu količinu juhe u posebnoj zdjelici umutite s grčkim jogurtom, a zatim vratite na vatru i miješajući ulijte jogurt razmućen u juhi. Začinite i pustite da proključa.
Bučine sjemenke popržite kratko na suhoj tavi, a zatim dodajte u tanjur juhe te pokapajte s bučinim uljem.
Nutritivna vrijednost na 100 g butternut tikve: