Krem juha od butternut tikve

SASTOJCI

Složeni ugljikohidrati: putar tikva (butternut)

Nezasićene masti: bučino ulje

                                 bučine sjemenke

Zasićene masti, jednostavni ugljikohidrati i proteini: 2-3 žlice grčkog jogurta

Voda

Začini: sol, papar, kurkuma, bosiljak

PRIPREMA

Tikvu ogulite i otkoštite, narežite na sitnije kocke pa kuhajte u vodi desetak minuta dok ne omekša (cca 10-15 minuta). Vode treba toliko da prekrije narezane komadiće tikve.

Kad je tikva kuhana, štapnim mikserom izradite kremastu juhu. Malu količinu juhe u posebnoj zdjelici umutite s grčkim jogurtom, a zatim vratite na vatru i miješajući ulijte jogurt razmućen u juhi. Začinite i pustite da proključa.

Bučine sjemenke popržite kratko na suhoj tavi, a zatim dodajte u tanjur juhe te pokapajte s bučinim uljem.

NAPOMENA

Nutritivna vrijednost na 100 g butternut tikve: