Proteini: junetina
Složeni ugljikohidrati: krumpir ili riža, pšenično (ili neko drugo) integralno brašno
Jednostavni ugljikohidrati: mlijeko, domaća pasirana rajčica
Zasićene masti: svinjska mast
Povrće: mrkva, kupus, koraba
Začini: sol, papar
Skuhajte bistru juhu od junetine i povrća.
Pire krumpir napravite tako da krumpir skuhate u slanoj vodi, a zatim izradite uz dodatak mlijeka.
Ako je u pitanju riža, isto tako ju skuhajte u vodi
Paradajz sos pripremite na zapršci od svinjske masti i integralnog brašna.
Pitate se što zaprška radi u zdravom receptu?
Malo zasićene masti koja dobro podnosi prženje na visokim temperaturama i žlica/dvije integralnog brašna jednom u dva-tri tjedna neće nikome naškoditi.
A "kuhano" nije "kuhano" bez sosa, barem kod nas u Slavoniji
Ako ipak ustrajete u naumu da napravite sos bez klasične zaprške, zgusnite ga hladnom zaprškom (malo brašna razmućeno u hladnoj vodi) ili koristite tapioka škrob.