Aqafabu otkrio je 2014. neki francuski kuhar. To je tekućina u kojoj se kuhao slanutak ili bijeli grah. Vegani ju upotrebljavaju kao zamjenu za bjelanjke jer je ista po teksturi, a struktura joj je jednaka kao i struktura mahunarki: sadrži 5-10% mase suhe namirnice, a udio makronutrijenata je isti kao i u mahunarkama - ugljikohidrata 63%, a proteina 22% što je desetina proteina sadržanih u bjelanjku. Razlika je i u biološkoj vrjednosti proteina. No zanimljivo je to da kao i bjelanjci, aquafaba miksanjem postaje pjena pa je pogodna za izradu deserata poput puslica i sl. Prednost joj je što može satima opstati u tom stanju bez da se slegne. Može se opetovano zamrzavati, odleđivati i podgrijavati. Također se može konzumirati i bez prethodne termičke obrade. Tu počinje priča o mousseu...
Jednostavni ugljikohidrati: 50 g tamne čokolade
Složeni ugljikohidrati: konzerva slanutka ili voda u kojoj ste sami kuhali slanutak
Proteini: whey protein s okusom čokolade (nije nužan sastojak)
Otopite tamnu čokoladu (min.70% kakaa) na pari. Možete umiješati i whey ako želite.
Iscjedite konzervu slanutka ili vode u kojoj ste sami kuhali slanutak. Zatim tu tekućinu miksajte oko 5min dok ne postane gusta pjena. Potom umješajte rastopljenu čokoladu pa žlicom stavljajte u čaše. Od jedne male konzerve dobrije se 4 čaše moussea. Od slanutka koji ste procijedili napravite humus ili ga specite kao slanu grickalicu.