Lignje na 100g sadrže 15,58 g proteina, a također sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Kalorijska vrijednost im je niska, no ne ako ih jedete pržene! Zato evo jedan brzi, zdravi i kremasti rižoto. Za dodatnu aromu i još više kreme dodajte i avokado ako volite.
Proteini:
Složeni ugljikohidrati:
Nezasićene masti:
Zasićene masti
Dodatno:
Operite lignje i narežite na kolutiće, a možete kupiti i već gotove narezane pa će priprema biti još brža. Možete koristiti i zamrznute (prije kuhanja ih odledite u vodi).
Rižu također operite.
Na maslinovom ulju propržite crveni luk, začinite i dodajte lignje. Kratko prodinstajte (do 5 min).
Zatim dodajte rižu, podlijte vodom i često miješajte. po potrebi još posolite i dodajte kurkumu. Čim riža popije tekućinu podlijte vodom i ponovite postupak dok ne bude kuhana.
Pred kraj dodajte i vrhnje za kuhanje te još dobro promiješate.
Avokado nasjeckan na kockice i sitno sjeckani peršin dodajte na samom kraju kad je rižoto gotov.
Budite siti i fit!