Proteinski tiramisu cupcakes

Ovo je nešto zdravija varijanta poznatog kolača kojeg jako volim. Pročitala sam puno recepata uključujući i originalne i "fit" verzije pa sam iz svega izvukla ponešto što mi odgovara i ispalo je odlično! Plazma keksi nisu zdravija varijanta piškota, već su mi samo finiji :D Kako bi okus tiramisua ipak bio tiramisu, nisam radila domaće varijante biskvita. To sam ostavila za isprobavanje neki drugi put. Ono što je zdravije je to da u ovom receptu nema dodatnih šećera (osim u samim keksima). Koristila sam eritrit - neglikemijski zaslađivač bez kalorija. Također nema ni ruma, tučenog vrhnja ni mascarpone sira koje sam zamijenila posnim sirom i grčkim jogurtom.

SASTOJCI

Proteini: kremasti posni sir (Milbona), whey protein s okusom vanilije, žutanjci

Jednostavni i složeni ugljikohidrati, masti i proteini: plazma keksi

Složeni ugljikohidrati: kakao

Zasićene masti: žutanjci, grčki jogurt

Nezasićene masti: žutanjci

Zaslađivač: eritrit

KOLIČINE SASTOJAKA ZA ŠEST ČAŠA

500 g kremastog posnog sira (Milbona)

250 g grčkog jogurta

1 mjerica whey proteina s okusom vanilije

200 g  plazma keksa

4 žutanjka

zaslađivač eritrit

aroma vanilije

kava

PRIPREMA

Pažljivo odvojite žutanjke od bjelanjaka.

Žutanjke skuhajte na pari: u manju posudu stavite žutanjke i zasladite eritritom, pa tu posudu stavite u veću u kojoj lagano ključa voda; miješajte pjenjačom dok se žutanjci ne zgusnu u kremu i ne posvijetle. Ohladite.

U posudu za miksanje dodajte posni sir, grčki jogurt, whey protein, aromu vanilije i eritrit pa izmiksajte u glatku kremu. Probajte slatkoću pa zasladite još po potrebi.

Ohlađenu kremu od žutanjaka izmiksajte s kremom od sira.

Skuhajte kavu bez šećera (tursku ili instant) i u nju umačite komadiće keksa pa slažite u čaše prvi sloj keksa. Na njih rasporedite kremu, pospite ju kakaom pa ponovite postupak još dva puta kako bi dobili tri sloja keksa i tri sloja kreme. Na kraju opet pospite kakaom. U kavu po želji dodajte i malo ruma ili wiskeyja, ja sam preskočila ipak wink

Tiramisu cupcakes dobro ohladite pa poslužite.