Jaje – jedna od nutritivno najbogatijih namirnica na svijetu.
Nutritivne činjenice:
Jedno cijelo jaje u prosjeku ima
Jedna od najčešćih zabluda je da jaja odnosno žutanjak jajeta povećava kolesterol i loš je za zdravlje srca, a bjelanjak je čisti protein i bolje ga je jesti bez žutanjka. Da, bjelanjak je najbolji izvor visokokvalitetnih proteina, no žutanjak je zapravo najzdraviji dio jajeta – bogat je s kolinom koji igra važnu ulogu u mozgu i važan je za zdrav vid; zatim sadrži lutein i zeaksantin koji snižavaju rizik od pogoršanja vida koji dolazi s godinama.
Žutanjak kod velike većine ljudi ne povećava kolesterol u krvi kao ni rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava. Ljudi koji ipak trebaju smanjiti konzumaciju žutanjka su dijabetičari, ljudi koji pate od bolesti srca ili povećanog kolesterola. Ako nemate nekih specifičnih zdravstvenih problema, nema razloga, osim osobnih preferenci, da ne jedete cijela jaja.
Praktične strane konzumacije jaja:
Ideje za pripremu jaja potražite na linku.
Koliko god neka namirnica bila super zdrava, ona je puno više od nutritivne vrijednosti. Važniji od činjenica je način na koji jedemo, okružje u kojem jedemo, ukus i na kraju cilj s kojim jedemo.