Većina trudnica se s odmakom trudnoće susreće s otežanim disanjem zbog očitog „problema“ – trbuh postaje sve veći i imate osjećaj kao da ne možete do daha, pogotovo u nekom nezgodnom, sjedećem položaju.

Naime, u trudnoći je širenje dijafragme, glavnog udisajnog mišića, otežano jer se rastom maternice smanjuje prostor za spuštanje dijafragme prema dolje.

Još jedna stvar se događa - rastom bebe stvara se potreba za većim prostorom u trbušnoj šupljini pa se razdvajaju mišići s prednje strane abdomena.

Zato disanje treba usmjeriti u prsni (torakalni), a ne abdominalni dio! Na taj način sprječavamo dodatno širenje trbušnih mišića i preveliku dijastazu rekstusa.

Kako biste to uspjele, potrebno je povećati mobilnost torakalne kralježnice i kapacitet rada međurebrenih mišića.

U videu pokazujem vježbice kojima ćete raditi na prevenciji problema koji vas mogu dočekati poslije poroda kao što su dijastaza i bolovi u leđima, a koje će vam ujedno pomoći da trenutačno dišete učinkovitije.

 

Napomena: početak videa u kojem pokazujem disanje je ubrzan

Zapamti: diši tako da udahneš na nos i pri tom prvo trodimenzionalno širiš rebra (ne napuhuješ samo trbuh), a potom se i trbuh puni zrakom stvarajući tlak u trbušnoj šupljini. Kod izdaha (može na usta) zrak najprije odlazi iz trbuha, a zatim i iz prsnog dijela (obrnuti redoslijed nego pri udisanju).

 

Nakon poroda budi fit mama uz moj Kućni program za mamu!
Prijavi se ovdje.
Ako imaš pitanja, slobodno mi se obrati ovdje.