Sigurno ste čuli, čitali ili ste uvjereni da treba izbaciti ugljikohidrate iz prehrane ako želite smršaviti.

To je samo djelomično točno, ALI...

Prije svega potrebno je doći u tzv. negativni energetski balans - odnosno:

Bez obzira jeli ugljikohidrate ili ne, ovaj ključni faktor mora biti uključen u jednadžbu. Sve ostalo su manje važne sitnice.


No, da se vratimo na ugljikohirate.
Velika većina ljudi ne treba ih u potpunosti izbaciti, nego smanjiti. Obično kruh, tjestenina, riža, krumpir i slastice količinski zauzimaju previše mjesta u dnevnom jelovniku tako da čim ih malo smanjite, brzo ćete vidjeti napredak.
No, škrobni ugljikohidrati nisu jedini ugljikohidrati. Tu su još i mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt...), voće i gomoljasto povrće (krumpir, mrkva...), a također i mahunarke (grah, grašak...) i zeleno lisnato povrće.

Slijedite ovu piramidu zastupljenosti ugljikohidrata u prehrani s ciljem gubitka masnog tkiva (poredano od najviše do najmanje zastupljenih).

Većina UH treba doći iz izvora složenih UH:

1. Zeleno lisnato povrće - najmanje je kalorično stoga možete pojesti količinski puno
2. Mahunarke (sadrže i velik udio proteina pa su zato zasitnije)
3. Gomoljasto povrće (umjerene količine, kuhano)
4. žitarice i voće (integralna brašna i proizvodi od brašna, bobičasto voće i citrusi pa tek onda ostali plodovi);
voće : povrće = 1 : 5
5. Mliječne proizvode i suho voće treba konzumirati rijetko jer su to izvori jednostavnih ugljikohidrata

 

Pročitajte još i jesu li ugljikohidrati krivi za sve?