Zdrava prehrana je uravnotežena, balansirana i zapravo uopće nije komplicirana. No, što to znači? Kako postići ravnotežu i zdravlje s prehranom?

Smjernice koje ćemo dati ovdje su općenite i odnose se na uravnoteženu prehranu dok ćemo se s prehranom s obzirom na cilj (mršavljenje, dobivanje na masi ili održavanje postignute kilaže) baviti u nekom od sljedećih blogova.

Pa, kako izgleda uravnotežen obrok? Znamo da se hrana sastoji od makronutrijenata (proteina, ugljikohidrata i masti) i mikronutrijenata (vitamina, minerala i fitonutrijenata). No, ne mora svaki obrok u danu sadržavati sve nutrijente iako bi trebali imati barem dva obroka dnevno koji su kompletni - dakle sadrže sve mikro i makro nutrijente.

Sastav obroka uvelike ovisi o cilju koji želimo postići (mršavljenje, dobivanje mišićne mase, održavanje postojeće kilaže itd.).

Slika dolje prikazuje koliku površinu pojedina hrana zauzima na tanjuru:

Kako izgleda uravnotežen obrok? Kako izgleda uravnotežen obrok?

doručak

Doručak je jedan od tri glavna obroka uz ručak i večeru i prvi obrok u danu te bi kao takav trebao sadržavati sve makronutrijente (UH, P, M). Svakako bi trebao sadržavati složene UH. Neki od vas ne doručkuju jer jednostavo ne možete ujutro jesti i to jesasvim u redu.

Nekoliko primjera doručka:

Primjer 1. Smoothie (cca 475kcal)

Primjer 2. Zobene s kefirom (cca 300kcal)

Primjer 3. Sendvič (cca 300kcal)

U našim zdravim receptima možete naći još puno primjera doručka. Odaberite dva do tri ona koja vama najviše odgovaraju i rotirajte ih.

ručak

Ručak se također kao i doručak treba sastojati od sve tri skupine makronutrijenata. Najčešće je to najobilniji (najkaloričniji) obrok u danu te je to najčešće i obrok u kojem konzumiramo meso (P, M). Uz meso bi svakako trebalo konzumirati neke namirnice koje sadržavaju puno vlakana (povrće, mahunarke) koja će pomoći u probavi i boljoj absorbciji nutrijenata, te ćemo iz njih dobiti i složene UH. Složeni UH bi trebali biti dio svakog ručka kao i mala količina masnoća. Također treba paziti na unos zasićenih masti ako biramo crveno meso.

Vrijeme konzumacije ručka može uvelike varirati ovisno o dnevnom rasporedu pojedinca.

Nekoliko primjera ručka:

Primjer 1. Riba s meksičkom salatom (cca 550kcal)

Primjer 2. Piletina s rižom i graškom (cca 400kcal)

 

Primjer 3. Kuhana junetina s pire krumpirom i umakom od rajčice (cca 350kcal)

Još primjera i jednostavnih recepata za ručak pogledajte na linku.

večera

Večera je zadnji od tri velika ili glavna obroka i također treba sadržavati sve tri skupine makronutrijenata. Pošto će nam često večera biti ujedno i obrok poslije treninga postoje određene smjernice u tom kontekstu koje ćemo spomenuti u nekom sljedećem blogu.

Postoje razna uvriježena mišljena kako večeru treba izbjegavati i da ne treba jesti 2-3 sata prije spavanja što nije sasvim točno i opet je jako individualno. Međutim, trebali bi pripaziti da ne jedemo teško probavljivu hranu prije spavanja jer nam ona može narušiti san i izazvati tegobe tijekom noći. Znači, birat ćemo lako probaljive namirnice.

O sastavu večere će dosta ovisiti i obroci koje smo jeli preko dana, npr. količina zasićenih masti koje smo unijeli tijekom dana, količina proteina te sama količina kalorija unešenih tijekom dana. Prema tome, večerom možemo vrlo lako "popraviti" dnevnu nutritivnu sliku.

Nekoliko primjera večere:

Primjer 1. Jaja s gljivama (cca 360kcal)

Primjer 2. Salata s tunjevinom (cca 400kcal)

Primjer 3. Palenta sa sirom (cca 400kcal)

Još primjera večere.

međuobroci

Kao što nam i samo ime govori, ove obroke konzumiramo između glavnih obroka. Važni su jer s njima osiguravamo redovit dotok hranjivih tvari (makro i mikronutrijenata) u satima između glavnih obroka te izbjegavamo ulazak tijela u stanje gladovanja i usporavanje metabolizma. Međuoborci su većinom manje kalorični i manje obilni od glavnih obroka. Za prvi međuobrok možemo konzumirati razno voće, povrće ili neke mliječne proizvode (jogurt, kefir, sir) ili kombinaciju (smoothie). Drugi međuobrok je većinom kasnije u danu ili večeri i za njega možemo konzumirati nezasićene masti (npr. orašaste plodove) ili proteine (npr. zrnati sir) ili kombinaciju oboje. 

Kod međuobroka imamo veliki izbor namirnica koje možemo birati, a njihov odabir uvelike ovisi o cilju prehrane te o sastavu drugih obroka u danu (npr. ako smo imali ručak bogat masnoćama tada nećemo u sljedećem obroku birati masnoće).

Ako osjetite glad čak i ako ste između obroka pojeli međuobrok, vjerojatno trebate pojačati glavni obrok. To je najbolje postići hranom koja ima velik volumen, a malo kalorija (salata i povrće), zatim hranom koja je nutritivno bogata (meso, jaja, mahunarke...).

Primjeri praktičnih malih zalogaja koji ne zahtijevaju pripremu i ne oduzimaju vam vrijeme za pripremu:

Opći vodič za kontolu kalorijskog unosa

Vrlo jednostavan način za praćenje i orjentaciju kolika količina hrane vam je dnevno potrebna:

Dakle, slika dolje prikazuje kako izgleda uravnotežen obrok. Ponovit ćemo: ne mora svaki obrok u danu sadržavati sve nutrijente. Nastojte imati barem dva obroka dnevno koji su kompletni - sadrže sve mikro i makro nutrijente.

Kako izgleda uravnotežen obrok?

Kako ova shema izgleda u stvarnosti:

Kako izgleda uravnotežen obrok?