Zdravi božićni kuglof
Kuglof - za mene pojam svečanog božićnog stola. Evo recept za jedan fin, zdrav i zasitan, negdje zvan i biskupski:
SASTOJCI
- 2 banane
- ⅔ šalice mlijeka
- 1/4 šalice suncokretovog ulja
- sok od 1 naranče
- šalica kokosovih mrvica
- 1 šalica integralnog brašna (ja sam koristila pirovo)
- na vrh čajne žlice soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 šalica mljevenih orašastih plodova: badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića (po želji), dio neka bude i grublje nasjeckan
- 1 šalica grubo sjeckanog suhog voća: marelica, smokvi, šljiva, datulja, grožđica, brusnica (po želji)
- 1 - 2 jušne žlice meda
* šalica = 2,5 dl
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 190 ºC.
2. U blenderu izmiksajte banane, mlijeko, ulje, sok od naranče, aromu vanilije i po želji med ili agavin sirup.
3. Pomiješajte brašno, kokosove mrvice, sol i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte u tekuću smjesu i pomiješajte. Dodajte nasjeckane orašaste plodove i suho voće te sve dobro promiješajte kuhačom.
4. Kalup tanko premažite uljem i posipajte brašnom i žlicom u njega stavite smjesu te poravnajte.
5. Pecite oko 40 minuta odnosno dok čačkalica ubodena u kuglof ne bude suha.
6. Pečeni kuglof ostavite da se ohladi na rešetki oko 1 sat.
Za dekoraciju pospite mljevenim eritritom umjesto klasičnog šećera u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom (50g tamne čokolade rastopite s 40 g maslaca i par kapi ulja).