5 pravila šopinga za zdrave prehrambene navike

16.01.2021.
 
print
 
5 pravila šopinga za zdrave prehrambene navike

Naše kupovne navike su važan faktor u promjeni prehrane s ciljem poboljšanja zdravlja i postizanja ciljeva kao što su mršavljenje ili dobivanje mišićne mase i sl.
Navike su one svakodnevne radnje koje će nas približiti ili udaljiti od željene forme. Dobre je lako zamijeniti s lošima, ali u rikverc već ide puno teže. To je zato jer izlazimo iz zone ugode.

Evo 5 pravila za šoping kojih se držite ako želite promijeniti loše prehrambene navike u dobre:

1. Kad kupujete u shoping centrima jako je bitno biti svjestan rasporeda polica. Možda ste već primjetili da se prava, kvalitetna hrana nalazi uvijek na periferiji dućana, uz rub tako da vam je to pravac kojeg se trebate držati. Dakle, dio s voćem i povrćem, konzervama, frižiderima. Što dalje od sredine gdje su obično police sa slatkišima, grickalicama i neprehrambenim proizvodima koji lako odvuku pažnju ako niste svjesni tog rasporeda koji je s razlogom i promišljeno baš takav.

2. Meso, ribu i povrće kupujte u lokalnoj mesnici, ribarnici i na tržnici. Tako ćete osigurati i da kupujete sezonski jer je sezonsko voće i povrće nutritivno bogatije i manje tretirano.

3. Ne idite u šoping gladni! Tako ćete izbjeći da kupujete "brzu" hranu i da se udaljavate od svog popisa. Tu dolazimo do četvrtog pravila.

4. Napravite popis! Držite se popisa i još važnije, ponesite ga sa sobom. Možete imati više popisa koji su uvijek isti pa samo stavlajti kvačice ili križiće. Npr. Jedan za mliječne proizvode, jedan za meso, ribu i jaja itd.

5. Šoping obavljajte redovito! Tako ćete osigurati da kod kuće uvijek imate dobar izbor čak ako uvijek imate i onaj lošiji. Npr. kod nas roditelja male djece uvijek ima slatkiša koji se tu nađu ako ništa drugo onda zato jer ih donesu gosti. Pa kad vas počnu mamiti, a vi nemate bolji izbor, pojest ćete vjerojatno i više od jednog-dva zalogaja ili kockice, a to u većini slučajeva ne želite.

 

Vježbajte ovo i budite ustrajni - ubrzo ćete vidjeti pozitivnu promjenu.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*