Losos iz pećnice i krumpir na lešo

Losos iz pećnice i krumpir na lešo
18.10.2022. Večera
 
print
 

Nemate ideju što pojesti za kasni ručak ili večeru, a da je zdravo, fino i brzo gotovo? Ovo je jedna odlična - losos pečen u pećnici s malo maslinovog ulja i kuhani krumpir s kukuruzom.
Za ovu jednostavnu kombinaciju trebat će vam samo 40 minuta vremena uključujući i pripremu i pečenje/kuhanje.

Inače, losos je izuzetno kvalitetna namirnica. Ova riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje našeg srca, krvnog tlaka i kostiju kao i mentalnu vitalnost. Konzumacija omege-3 posebno je važna trudnicama i ženama koje pokušavaju zanijeti. Losos također obiluje i proteinima koji su višestruko važni za optimalno funkcioniranje organizma. Između ostalog, namirnice bogate proteinima dugo nas drže sitima stoga su neizostavne u prehrani koja za cilj ima gubitak masnog tkiva.

Krumpir je također vrlo zdrava namirnica iako se često neopravdano izbacuje iz prehrane kada je cilj mršavljenje. Naime, njegova kalorijska vrijednost jako ovisi o načinu pripreme. Tako krumpir kuhan bez kore ima samo 86 kalorija na 100 g namirnice, dok pečeni na masnoći ili prženi ima 312 kalorija na 100 g. Pire krumpir i onaj pečen na masnom papiru uz malo masnoće su također manje kalorični načini pripreme krumpira.

Ako želite mršaviti uvijek imajte na umu da ćete cilj postići kalorijskim deficitom, a ne izbjegavanjem određene hrane. Što to znači? To znači da trebate trošiti više kalorija nego što unesete hranom, odnosno da unesete manje kalorija nego što trošite. Izbacivanje pojedine namirnice ili cijele skupine namirnica (npr. ugljikohidrati) iz svog jelovnika narušit će kvalitetu vaše prehrane u kojoj su raznolikost i ravnoteža ključni za zdravlje.
Ako ste promijenili prehranu u cilju mršavljenja i zdravije se hranite nego prije, no ni nakon dužeg vremena (mjesec-dva), ne vidite nikakav pomak u željenom smjeru, jedan od razloga tome je vjerojatno to što još uvijek niste u kalorijskom deficitu.

  Zdravi recepti - Sve