KOLAGEN - je li nam potreban suplement?

15.07.2021.
 
print
 
KOLAGEN - je li nam potreban suplement?

Sa svih strana u zadnje vrijeme bruji se nešto o kolagenu - kolagen shotsi, kolagen boosteri, kolagen u prahu, kolagen ovaj onaj... reklame će te uvjeriti da ti je (proizvod) neophodan za zdravlje i lijep i mladolik izgled.

Ajmo zato ispočetka, s odgovorima na pitanja što je, u kojoj se hrani nalazi, kako djeluje, zašto je bitan i da li je nam suplement kolagena potreban.

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. Proteini su inače građevne tvari u organizmu. Kolagen se nalazi u mišićima, kostima, tetivama, ligamentima, hrskavicama, krvnim žilama i probavnom sustavu.

Zajedno s keratinom zaslužan je za čvrstu i elastičnu kožu te nadomješta mrtve stanice kože.

Ima važne zadatke u organizmu:
Igra ključnu ulogu u povezivanju tkiva i organa jer izgrađuje vezivno tkivo, štiti organe, održava kožu elastičnom, osigurava strukture u zglobovima i tetivama.

Redovito se sintetizira u ljudskom tijelu, ali ta sinteza se s godinama usporava i u nekoj mjeri zaustavlja.

Zbog nedostatka kolagena pojavljuju se znakovi starenja: bore, obješena koža i bol u zglobovima.

Proizvodnju kolagena usporava neuravnotežena prehrana, pušenje, slaba tjelesna aktivnost, nedovoljan unos vode, pretjerana konzumacija kofeina i alkohola te prekomjerna izloženost UV zrakama. Drugim riječima nezdrave životne I prehrambene navike će te postarati.

Prehrana je i ovdje i opet ključan faktor. Za povećanje kolagena u našem tijelu potrebno se prvo zdravo hraniti, a tek onda razmišljati o uzimanju dodataka prehrani.

Izvori kolagena su namirnice bogate proteinima, prvenstveno one životinjskog porijekla - govedina, piletina i jaja.
Juha od kostiju i želatina posebno su dobar izvor kolagena. Dakle, jedite hladetinu!
Zatim riba, morski plodovi, gljive, orašasti plodovi, sojino mlijeko ili sir te povrće - sirovi kiseli kupus, brokula, špinat, šparoge, kelj,  kupus.
Povrće je bogato i vitaminom C koji sudjeluje u sintezi kolagena stoga je važno uz meso uvijek konzumirati i nešto od zelenog lisnatog.
Vitamin C nalazi se i u citrusnom voću pa redovito uvrstite limun, naranče, mandarine, mango ili šipak u svoj dnevni jelovnik.

Osim vitamina C, proizvodnju kolagena potiče i cink.

Mahunarke pomažu tijelu proizvesti hijaluronsku kiselinu - dobro poznat i ključni sastojak anti-aging tretmana, a od svih tih tretmana, najvažniji je PREHRANA.
Zato neka se često na vašem tanjuru nađu grašak, mahune, bob i sl.

Nije još dokazano kako točno suplementi koji sadržavaju kolagen djeluju na kožu ali poznato je da kolagen ne dospijeva direktno u kožu nego se apsorbira u probavnom sustavu, a oslobođene aminokiseline pomažu izgradnju proteina pa tako i kolagena.

Kreme za kožu s kolagenom ne djeluju jer su molekule kolagena u njima prevelike da bi prodrle u kožu, ali u svakom slučaju krema će hidratizirati.

Ima nešto što se zove hidrolizirani kolagen. Navodno se 3x bolje apsorbira nego kolagen kojeg dobivamo iz hrane. Jako je popularan i ima bezbroj proizvoda koji garantiraju učinkovitost. Nisam koristila pa ne znam, ali znam ovo: Ako želiš vrhunski rezultat, ni jedan suplement ti neće pomoći ako tvoje životne navike ne podupiru to nastojanje.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*