Postpartum prehrana

17.07.2020.
 
print
 
Postpartum prehrana

Briga za prehranu kod mladih mama javlja se najčešće iz razloga jer žele izgubiti kilograme nakupljene u trudnoći i vratiti svoje tijelo na staro. Jesi li i ti među njima? Možda se osjećaš ne baš dobro u svom novom tijelu u kojem ne nalaziš nikakve sličnosti s onim prije.

„Novo“ tijelo je drugačije, da, ali to ne znači da je to loše niti da je trajno. Dapače, ono što bi trebala je voljeti ga još više zbog onoga što ti je omogućilo – da budeš majka. Poštuj ga dajući mu hranu koja mu je neophodna u ovom osjetljivom razdoblju oporavka, posebno ako dojiš. Proizvodnja mlijeka troši energiju pa je potreban dodatan unos kalorija nego što bi to bilo obično. Ujedno, dojenje potpomaže sagorijevanje masnih naslaga pa će ti ono biti pomoć.

Nemoj doći u napast i početi s restriktivnom dijetom koja će biti dodatan stres. Time bi ugrozila svoje zdravlje kao i dojenje.

Suočavaš se s potpuno novim ili već proživljenim izazovima koje pred tebe postavlja novi šef obitelji: manjak sna, manjak energije i iscrpljenost, disbalans hormona, briga i bdjenje, nedostatak vremena za osnovnu higijenu i obrok. Sve je to jedan veliki fizički i emocionalni stres. Izazov je pojesti bilo što i ni u peti ti nije ono što bi trebala? Ne zamaraj se. Jedi sve i pij puno vode. Pogotovo u prvim mjesecima. Jednostavno radi najbolje što trenutno možeš. Pokušaj jesti redovito, raznoliko i umjereno. Trebalo bi biti i sporo, ali to je već teži izazov pa neću to ni naglašavati jer znam kakav je dnevni raspored, pogotovo ako imaš još djece osim novorođenčeta. Jedi kad si gladna i ne uskraćuj si, no stani kad si sita.

Tijelu je trebalo 9 mjeseci za preobrazbu. U tom periodu dogodile su mu se ogromne fiziološke i hormonalne promjene. Isto tako, potrebni su mjeseci da se izgled tijela vrati u početno stanje. Budi strpljiva.

Ako nisi znala, ide ti odlično! To znam zato što si tu, a to znači da želiš najbolje za sebe i pokušavaš sve što trenutno možeš da to i ostvariš. Bravo mama! Samo naprijed, polako i sigurno.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*