Vanjske aktivnosti nisu zamjena za ciljani trening

15.03.2022.
 
print
 
Vanjske aktivnosti nisu zamjena za ciljani trening

S dolaskom ljepšeg vremena mnogi se vježbači odluče smanjiti broj treninga tjedno ili ih potpuno izbaciti jer „će biti više vani, vozit će bicikl, šetat će, imat će posla oko kuće…“ i td.

Sve te aktivnosti su odlične i dapače, treba ih prakticirati kad god je moguće tijekom cijele godine. One trebaju biti samo dodatna aktivnost redovitim treninzima.

Boravak na svježem zraku i na suncu godi svakom atomu našeg bića, puni nas energijom i poboljšava nam raspoloženje.

Ono što želim reći je da se šetanje, vožnja bicikla i rad u vrtu ne mogu poistovijetiti s ciljanim treningom snage i mobilnosti niti ga zamijeniti – potrebno nam je oboje, stalno!

Kardio aktivnostima poput šetnji i bicikliranja doprinosimo povećanju maksimalnog primitka kisika koji je od velikog značaja u održavanju našeg zdravlja, pomažemo održati ili postići zdrav sastav tijela, smanjujemo rizik od povećanog kolesterola i nastanak srčanih bolesti.

S druge strane, treningom snage izgrađujemo mišiće koji nam pomažu da izgubimo masne naslage, održimo zdravu tjelesnu masu, reguliramo razinu šećera u krvi, poboljšamo zdravlje zglobova i gustoću kostiju te spriječimo ozljede.

Redovito izvođenje vježbi mobilnosti olakšat će nam svakodnevno kretanje i smanjiti rizik od ozljeda na treningu, a s obzirom da se s povećanjem mobilnosti povećava i kvaliteta izvedbe vježbe samim time povećava se i jakost mišića.

Ako razmišljaš o smanjenju svojih treninga ili s „privremenim“ prestankom vježbanja razmisli ponovno.

Uzeti si pauzu od redovne rutine na tjedan-dva par puta godišnje je sasvim ok, dapače, potrebno je. Promijeniti rutinu je također sasvim u redu. Ako osjećaš zamor u bilo kojem smislu odmori.

Međutim, pauza od mjesec-dva i više je samo popuštanje onom Ljenjivcu što ti se migolji na jednom ramenu i šapuće raznorazne izgovore.

Slušaj glas Razuma s drugog ramena koji ti govori da nastaviš jer jesen je još predaleko.

Svi znamo da se jako teško ponovno pokrenuti kad jednom stanemo, a što je veća pauza to je veća šansa da će biti još veća.

Postoji i treća opcija - treninzi snage vani - u dvorištu, u parku.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*