Kruh od banane i oraha
Dobar kao... kruh! Ovaj je zbilja poslastica za savršen početak dana. Pogotovo ako vas čeka puno obaveza i napora, ovaj će vam kruh osigurati dovoljno energije jer je dosta kaloričan, no sve te kalorije su nutritivno vrijedne. Mažite ga sa sirnim namazom s malim udjelom masnoće iz kojeg ćete osigurati proteine koji kruhu nedostaju. U takvoj kombinaciji imate cjelovit obrok. Sastojci su mu isti kao i za banana mufiine
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- pola šalice integralnog brašna (*šalica je od 250 ml)
Jednostavni ugljikohidrati:
- 3/4 šalice bijelog pšeničnog brašna, 2 zrele banane
Proteini:
- 1 jaje
Zasićene masti:
- 2 žlice kokosovog ulja ili maslaca
Nezasićene masti:
- 1/4 šalice lana (pola od tog mljeveni, pola u sjemenkama), šaka sjeckanih oraha
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice soli
PRIPREMA
Pomiješajte brašno, lan, sol, prašak za pecivo i sodu. Mikserom umutite jaje, pa mu dodajte rastopljeno kokosovo ulje i banane koje ste prethodno zdrobili vilicom. Sve miksajte da se sjedini, a zatim dodajte smjesu suhih sastojaka i lagano izmješajte. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite oko 20-25 minuta na 200 stupnjeva. Pripazite da se pri pečenju ne presuši! U mojoj pećnici mu je bilo dovoljno 20 minuta.