Sanjin kruh
Ovo je tzv. paleo/lchf verzija kruha. Paleo i LCHF prehrana su vrlo popularne u posljednje vrijeme, no sve što je popularno je i prolazno. Ono što trajno ostaje su vrijednosti. U ovom slučaju to je prava, nutritivno bogata hrana koja nikada neće izaći iz mode. Budi fit principi prehrane baziraju se na neisključivosti namirnica te na umjerenom konzumiranju svih jela s puuuuno guštanja u svakom okusu. Stoga naravno i "paleo kruh" je došao na red. Zove se Sanjin jer nam je recept dala Sanja. Za doručak ga jedite kao prilog jajima ili napravite sendvič sa šunkom i sirom, a za ručak je idealan uz kakvo varivo.
SASTOJCI
Nezasićene masti:
- pola čaše lanenog brašna,
- pola čaše kokosovog brašna,
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica lanenih sjemenki
Složeni ugljikohidrati:
- pola čaše zobenih mekinja ili brašna od žitarica (pšenice, raži, pira ili heljde)
- pola čaše tapioka ili cassava brašna,
- 2 žlice psyllium ljuskica
Proteini:
- 200 g sira
- 2 jaja
1 prašak za pecivo
2 dcl vode
pola žličice soli
*mjera je čaša od vrhnja ili jogurta
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U dubljoj posudi pomješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte ostale i rukama zamijesite tijesto. Tijesto rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite oko pola sata.