Lazanje (bez tijesta!)
Popularno i mnogima omiljeno jelo - lazanje - kod nas su u fit verziji što znači manje kalorične, bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima zahvaljujući patlidžanu. Trenutno mu je sezona (od kolovoza do listopada), a mi kao što znate volimo jesti svježe namirnice pa zato sada koristimo priliku i spremamo ih na razno razne načine. Ovo je jedna o brojnih verzija jela s ovim zahvalnim plodom zemlje. Svakako isprobajte!
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- patlidžan,
- sjeckana rajčica u umaku (može i iz konzerve) ili samo umak od rajčice
- crveni luk
Proteini:
- mljeveni svinjski ili juneći but
Zasićene masti:
- kokosovo ulje
- naribana mozarella
Začini:
- sol,
- vegeta,
- mljevena slatka crvena paprika,
- papar,
- origano ili bosiljak
*Količine prilagodite svojim potrebama. Ja sam za nas dvoje gladuša koristila 700 g mljevenog mesa, 2 veća patlidžana, pola glavice luka srednje veličine i jednu konzervu od 240 g sjeckane rajčice. Trebala mi je velika tepsija.
PRIPREMA
Ogulite patlidžan i narežite ga po dužini na ploške, posolite i ostavite da stoji pola sata kako bi pustio vodu i gorčinu. Zatim popržite luk na malo kokosovog ulja, posolite, dodajte mljevenu papriku i pržite još minutu-dvije pa podlijte s malo vode. Zatim dodajte mljeveno meso, začinite vegetom, podlijte vodom i dobro promiješajte. Ostavite da se krčka oko pola sata uz povremeno miješanje. Nije potrebno poklopiti. Pred kraj, kad je voda isprila, dodajte sjeckanu rajčicu, papar i origano ili bosiljak. Pirjajte još nekoliko minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ploške patlidžana isperite pod vodom, dobro ocijedite i osušite kuhinjskim ubrusom. Zatim slažite u dublji peh koji ste tanko premazali kokosovim uljem: red ploški patlidžana posipajte s polovicom mljevenog mesa,a preko pospite mozarellom; sve ponovite još jednom. Stavite u pećnicu na 30 minuta. Kad je pečeno, izvadite i ostavite da malo odstoji (cca pola sata), bit će ukusnije. Poslužite uz svježu miješanu ili zelenu salatu.