Zdraviji krašuljci

U vrijeme oko Božića keksi su nekako neizbježni. Sjećate se krašuljaka? E! Ja imam recept za domaće koji ispadnu finiji nego kupovni keksi. Danas sam malo eksperimentirala i od tog klasičnog recepta za krašuljke napravila sam zdraviju i manje kaloričnu varijantu. I uspjelo je!! Na moju i vašu sreću. Mojim malcima se previše sviđaju.
SASTOJCI
Suhi sastojci:
- 40-45 dkg brašna (pola oštro bijelo, pola pirovo ili zobeno*smeljite zobene pahuljuce u mlincu za kavu)
- 200 g eritrita u prahu (smeljite sami u mlincu za kavu)
- 1 prašak za pecivo
- 20 dkg tamne čokolade ili dark chocolate drops
- prstohvat soli
Mokri sastojci:
- 25 dkg maslaca
- 2 žličice arome vanilije
- 2 jaja
- 1,5 dcl mlijeka
Priprema
- Pomiješajte sve suhe sastojke i zatim dodajte na sitno nasjeckanu čokoladu.
- Otopite maslac u mikrovalnoj da bude gotovo tekući ili ostavite duže vrijeme na sobnoj temperaturi da potpuno omekša.
- Razmutite jaja vilicom
- Suhim sastojcima dodajte mokre i zamijesite rukom tijesto. Na kraju ćete dobiti kompaktnu smjesu koja neće biti previše ljepljiva. Zamotajte u prozirnu foliju.
- Ostavite tijesto u frižideru pola sata da se stisne.
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i ostavite da se grije.
Nakon tog žličicom vadite smjesu i oblikujte rukama kuglice. Slažite ih na lim za pečenje s razmakom i pecite 12-15 minuta tj dok blago porumene. Kad su pečeni, ostavite keksiće da se hlade na limu 10ak minuta, a kasnije čuvajte u staklenci ili limenoj posudi.
