Zelena s prosom

Zelena s prosom
25.05.2018. Salate
 
print
 

Prilog ili samostalni obrok, kako vam drago. Proso sam zapravo ovaj put kupila za Bornu i njegove prve kašice jer je proso bezglutenska žitarica i kao takva pogodna za prvu hranu bebama, ali s obzirom da smo krenuli s povrćem za proso ima vremena, a do tad ćemo ja i Bojan malo promijeniti svoju rutinu. Proso volim u svakakvim kombinacijama, a u salati mi je praktičan jer "ne propadne" na dno zdjele već se zalijepi za listove pa je u svakom zalogaju ravnomjerno i podjednako zastupljen. To su neki (nebitni) detalji koje ćete razumjeti ako ste pravi gurman kao ja ili ako ste kao Bojan koji svaku vrstu hrane u tanjuru rasporedi po zalogajima.

SASTOJCI

Složeni ugljikohidrati:

  • proso

Nezasićene masti:

  • bučine sjemenke,
  • bučino ulje,
  • avokado

Zasićene masti:

  • slani bijeli sir

Povrće:

  • rajčica,
  • endivija

Začini:

  • himalajska sol

PRIPREMA

Proso isperite pa kuhajte u vodi 20-ak minuta. Na jednu šalicu prosa ide tri šalice vode. Ja sam za nas dvoje stavila pola šalice prosa. Pazite da se ne raskuha u kašu već kuglice trebaju ostati u svom obliku. Možete ga čak i tostirati na tavi kako bi dobio još orašastiji okus. Kad je kuhan iscjedite ostatak tekućine i isperite pod mlazom hladne vode u cjedilu. Povrće operite pa narežite na sitno zajedno sa ostalim sastojcima - rajčicu, sir i avokado na kockice, a salatu na malo veće kvadratiće. Prepržite sjemenke na tavi da dobiju aromu. Pomiješajte sve sastojke i začinite. Dobar tek!

  Zdravi recepti - Sve