Zelena s prosom
Prilog ili samostalni obrok, kako vam drago. Proso sam zapravo ovaj put kupila za Bornu i njegove prve kašice jer je proso bezglutenska žitarica i kao takva pogodna za prvu hranu bebama, ali s obzirom da smo krenuli s povrćem za proso ima vremena, a do tad ćemo ja i Bojan malo promijeniti svoju rutinu. Proso volim u svakakvim kombinacijama, a u salati mi je praktičan jer "ne propadne" na dno zdjele već se zalijepi za listove pa je u svakom zalogaju ravnomjerno i podjednako zastupljen. To su neki (nebitni) detalji koje ćete razumjeti ako ste pravi gurman kao ja ili ako ste kao Bojan koji svaku vrstu hrane u tanjuru rasporedi po zalogajima.
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- proso
Nezasićene masti:
- bučine sjemenke,
- bučino ulje,
- avokado
Zasićene masti:
- slani bijeli sir
Povrće:
- rajčica,
- endivija
Začini:
- himalajska sol
PRIPREMA
Proso isperite pa kuhajte u vodi 20-ak minuta. Na jednu šalicu prosa ide tri šalice vode. Ja sam za nas dvoje stavila pola šalice prosa. Pazite da se ne raskuha u kašu već kuglice trebaju ostati u svom obliku. Možete ga čak i tostirati na tavi kako bi dobio još orašastiji okus. Kad je kuhan iscjedite ostatak tekućine i isperite pod mlazom hladne vode u cjedilu. Povrće operite pa narežite na sitno zajedno sa ostalim sastojcima - rajčicu, sir i avokado na kockice, a salatu na malo veće kvadratiće. Prepržite sjemenke na tavi da dobiju aromu. Pomiješajte sve sastojke i začinite. Dobar tek!