Humus umak
Humus je umak ili namaz od slanutka i sezama. Slanutak je mahunarka orašastog okusa koja je vrlo hranjiva i zdrava, no kod nas ne toliko popularna. Ima raznih gotovih varijanti humusa, ali vrlo lako ga možete i sami pripremiti po svom guštu dodajući mu začine koji vama najviše pašu. Humus umak inače služi kao dip različitom povrću u obliku finger fooda međutim odlično ide i uz ribu kao zdraviji izbor od tartar umaka.
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati i proteini:
- 1 konzerva slanutka
- voda od slanutka
Nezasićene masti:
- 3 žlice sezama
- 3 žlice maslinovog ulja
Začini:
- Limunov sok
- Sol
- Papar
- Peršin...
PRIPREMA
Sezam tostirajte na tavi da dobije zlatnu boju. Par sekundi na vreloj tavi bit će mu dovoljno, pazite da ne pretjerate. Sve sastojke (zajedno s vodom u kojoj se kuhao slanutak ili onom iz konzerve) stavite u sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete glatki umak. Gustoća mu je slična gušćoj smjesi za palačinke. Preporučam da vodu od slanutka dodajete smjesi malo po malo, a ne sve odjednom pa kad dobijete gustoću koja vam se sviđa to je to. Čuvajte ga u hladnjaku u staklenci i iskoristite u roku nekoliko dana.
Ako želite namaz od slanutka, izostavite vodu.