Zdrave ferrero kuglice
Božićni blagdani zaslužuju samo najbolje i najraskošnjije slastice. Zato je ovaj recept dostojna zamjena i zdrava verzija omiljenih ferrero rocher kuglica. Ove su kuglice neodoljive upravo zbog maslaca tj namaza od lješnjaka. On ima okus nezaslađene nutelle - boženstveno. U nedostatku maslaca od lješnjaka možete staviti i kikiriki maslac, ali je okus neusporedivo bolji uz lješnjak.
Sretan Božić!
SASTOJCI
Nezasićene masti:
- 50 g maslaca od lješnjaka
- 60 g grubo mljevenih prženih lješnjaka
Jednostavni ugljikohidrati:
- pola šalice otkoštenih datulja
Složeni ugljikohidrati:
- 30 g sitnih zobenih pahuljica
- 1 žlica kakao praha
Proteini:
- 2 žlice proteina (ja sam koristila protein lana)
- 1 dcl mlijeka
Za uvaljati: sitno mljeveni lješnjaci, mljeveni plazma keksi ili čokoladne mrvice
Priprema
Namočite datulje u vreloj vodi i ostavite tako 15ak minuta. Zatim ih smeljite u sjeckalici da dobijete glatku ljepljivu smjesu. Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte mokre i sve dobro promješajte da se sastojci povežu. Ostavite smjesu u frižideru da se stisne, barem dva sata. Zatim žličicom vadite smjesu (bit će ljepljivo) pa rukama oblikujte kuglice. Svaku uvaljajte u nešto od ponuđenog: mljevene lješnjake, mljevene plazma kekse ili u čokoladne mrvice.
Kuglice čuvajte u hladnjaku.