Zobeni keksi s bademima
Zimska jutra koja mirišu na slatko, cimet i toplu pećnicu - ima li išta ugodnije u ove hladne, adventske dane? Ovim keksima razveselit ćete sve ukućane, od namanjih do najstarijih. Dobro, možda ipak ne do najstarijih jer su jako hrskavi hehe, ali djeca će ih obožavati kao i vi. Kao i obično kod mene, vrlo su jednostavni i brzo gotovi. Mogu stajati i nekoliko dana, iako sumnjam da će izdržati. Ako ste već u božićnom raspoloženju, savršeno će se uklopiti u idilu. Super su kao doručak ili međuobrok.
Osim božićnog raspoloženja, ima još jedan motivator koji me nagnao da napravim fine i zdrave kekse. Naš malac je skužio da su mu slatkiši baš njam-njam i sad svako malo žica. Nije da mu branimo slatko, ali nije mu ni pod nosom.
Kad dijete žica keks, daj mu keks!
sastojci
Složeni ugljikohidrati:
- Šalica sitnih zobenih pahuljica
Jednostavni ugljikohidrati:
- 2 žlice meda
Nezasićene masti:
- Šalica mljevenih badema
Zasićene masti:
- Žlica kokosovog ulja ili maslaca
Proteini:
- 1 jaje
Začini:
- Žličica cimeta
- Naribana korica naranče
- Prstohvat soli
- Žličica sode bikarbone
*Šalica je od vrhnja
**Od ove količine ispadne 13 keksa
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke. Rastopljenom maslacu dodajte med i jaje koje ste razmutili pa sve sastojke pomiješajte zajedno. Smjesa će vas podsjećati na granolu jer se raspada, no ne brinite, keksi se biti kompaktni kad se ispeku. Ne mrve se! Žlicom stavljajte smjesu na pleh obložen papirom zapećenje i oblikujte krugove koje još žlicom stisnite odozgo. Pecite 15 minuta odnosno dok ne zažare.
Energetska vrijednost | 189 kcal |
Ugljikohidrati | 20 g |
od toga šećeri | 7 g |
Proteini | 6 g |
Masti | 10 g |