10 Budi fit savjeta za božićne i novogodišnje blagdane

22.12.2018.
 
print
 
10 Budi fit savjeta za božićne i novogodišnje blagdane

Aktualni „problemi“ ovih dana su nezaobilazno prepun stol i posljedično s tim višak oko struka. U nastavku pročitajte kako da lakše i ugodnije podnesete i preživite blagdansko-hedonističke i ine klopke koje vrebaju pred vratima.

1. Ne započinjite nikakvu redukcijsku dijetu.

Velika je vjerovatnost da nećete uspjeti provesti nikakav redukcijski plan u ovo vrijeme (osim možda onih rijetkih sa najčvršćim karakterom) pa ćete se osjećati loše i nezadovoljni sami sa sobom. Ukoliko vam je cilj smanjenje masnog tkiva u ovom slučaju je stvarno bolje ono staro "od Nove godine ću!" smile

2. Budite umjereni u jelu i piću.

Umjereno - za svakoga ima drugo značenje. Nekome je to devet kolača nekome jedan, nekome kilu prasetine nekome dva komadića, nekome pet čaša vina nekome jedna. Umjereno znači jesti dok više nisi gladan, a ne dok ti više ne stane. Pij toliko da bude zabavno i drugima, ne samo tebi.

3. Ne pripremajte previše i ne bacajte hranu.

Živimo u vrijeme obilja i hrane većinom ima previše pogotovo za vrijeme blagdana. Iako je to vrijeme kada ćete neminovno pripremiti obilniji stol nego inače, hranu koja vam ostane zamrznite za kasnije ili podijelite. Kod nas je praksa takva da se uvijek sve rasporedi i pojede, nikad ništa ne bacamo, a pogotovo ne meso.

4.  Nemojte jesti samo zato što ima.

Prvenstveno ovdje mislimo na slastice. Ne morate isprazniti tacnu s kolačima samo zato da se ne bace. Ovo ćete izbjeći ako poslušate prethodni savjet - ne pripremajte previše!

5. Ne gledajte hranu samo kroz kalorije i nutritivnu vrijednost.

Hranu ne treba gledati samo kao nutrijente i kalorije. Hrana je puno više od toga. Ono što jedemo dio je tradicije, trenutka, društva i vjerovanja. Ona uz sebe veže sjećanja, ljude, obiteljske vrijednosti i  uspomene. Hrana je ugoda koliko za nepce toliko i za srce.

6. Bilo kakva aktivnost je bolja od nikakve.

Ako to znači da ćete doći na jedan trening u tjedan dana neka bude jedan - bolje išta nego ništa. Osjećat ćete se bolje od kretanja. Potaknut ćete protok krvi kroz tijelo i razgibati se. Aktivnost ne znači samo trening, to može biti i lagana šetnja na svježem zraku.

7. Novogodišnje odluke počnite realizirati što prije.

Svašta se nađe na popisu novogodišnjih odluka, a vrlo često je to i vježbanje. Počnite odmah! Ne čekajte da se stvore savršeni uvjeti jer nećete dočekati.

8. Izbjegnite blagdanski stres i nervozu.

Iako se čini nemogućom misijom to ćete napraviti tako da krenete na vrijeme i dobro se organizirate. Napišite popis obaveza koje vas čekaju i isplanirajte kad ćete što napraviti i kojim redom. Vjerojatno tako i radite, ali uvijek negdje nešto zašteka – u prometu, u redu na blagajni ili na poslu. Nemojte da vas zarazi opća strka, zbrka i nervoza. Nastavite vrtiti svoj film i dok čekate u gužvi pošaljite poruku koju nećete stići poslije, nazovite dragu osobu da ju pozdravite ili budite mislima tri koraka unaprijed.

9. Uživajte u trenutku.

Ako volite peći kolače, pecite ih. Ako uživate u blještavilu lampica, okitite bor, kuću, okućnicu ili svo troje. Ako guštate u čašici vina, popijte si. Ako se zabavljate vani, izađite s dobrim društvom. Nemojte raditi nešto samo zato što je red i što se očekuje.

10. Ne zaboravite na darove!

Koliko god ufucano zvučalo, ali najbolji su oni koje ne možemo kupiti i koje ne treba zamatati u fancy celofane. Poklonite vrijeme, pažnju, ljubav, lijepu riječ, topao zagrljaj. Darivajte tako svaki dan i ne očekujte ništa zauzvrat. Vratit će vam se višestruko.

 

Bojan & Nikolina

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*