5 konkretnih savjeta za stres detox

16.11.2023.
 
print
 
5 konkretnih savjeta za stres detox

U prošlom blogu pisala sam o hiperaktivnosti nas odraslih i preaktivnom simpatičkom živčanom sustavu.

Ovdje ću napisati par konkretnih savjeta kako da zapravo vratiš balans između simpatikusa i parasimpatikusa. Kako usporiti u užurbanom svijetu koji nas svakodnevno tjera?

Evo nekoliko dokazano učinkovitih načina kako se odmoriti, a da to nije samo dovoljno sna ili neaktivnost:

1. Sporije se kreći. Kad šetaš ne žuri i diši punim plućima. Na taj način umirit ćeš misli i vratiti fokus.

2. Osvijesti način na koji dišeš. Uspori. Ciljaj da ti udah traje 4 sekunde, a izdah 7 sekundi. Pri udahu širi prsni koš bočno, naprijed i otraga, bez podizanja ramena prema ušima. Možda će ti trebati malo vremena da to postigneš, no vježbaj. Dovoljno je 3-4 minute dnevno. Najbolje navečer kad legneš u krevet.

3. Kad god možeš izađi u prirodu. Idealno svaki dan, no ne treba biti idealno. Neka šetnja bude kroz zelenilo, šumu, park, daleko od gradske vreve. Bez slušalica u ušima! Uživaj u tišini. Slušaj samo zvukove prirode. Tvoj živčani sustav će se preporoditi. Kod kuće se okruži biljakma. Briga o njima i pogled u njihovo zelenilo će te opustiti.

4. Napravi "tehnologijski detox". Ostavi mobitel i pametni sat bar na par sati ili još bolje na cijeli jedan dan. Neprestana stimulacija živčanog sustava ekranima te umara, a da tog nisi i svjesna.

5. Dopusti si povremeno da dio dana bude bez ikakvih notifikacija u kalendaru. Bez obaveza. Isplaniraj ne raditi ništa. Prepusti nekom drugom dio svojih poslova. Iznenadit ćeš se da je i to moguće. Ne moraš sve ti i ne mora biti savršeno. Imaj povjerenja u druge. Vjeruj mi. Ako meni kao kontrolfriku uspjeva, uspjet će i tebi. Samo si dopusti da malo olabaviš.

Za zdravlje imunološkog sustava i općenito, neophodno je redovito usporiti ritam. Kao što ga i priroda usporava u svojim ciklusima izmjene godišnjih doba. Pa poslije spore zime dođe procvat života u proljeće.

Nauči kako balansirati posao, odmor i slobodno vrijeme za obitelj, prijatelje i hobi. Svo troje je potrebno i važno imati da bi zapravo bili produktivni, da bismo bili fit.

Budi fit uz Pilates online

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*