Hrana, stres, hormoni i naši izbori

20.03.2022.
 
print
 
Hrana, stres, hormoni i naši izbori

Hrana nisu samo nutrijenti i nije samo ono što jedemo. Hrana je ono što svakodnevno gledamo, čitamo, pratimo, s kim se družimo... Nutritivno siromašna hrana koju dajemo ne samo tijelu nego i umu, bolest, manjak kretanja, loša tjelovježba, stres... - sve su to uzroci disbalansa naših hormona.

Kako rade naši hormoni kad smo pod stresom?

Jeste li znali da neke vježbe ne bi trebali raditi ako smo pod stresom!?
 

Mlade mame su u prvoj godini postpartum većinom stalno u ovom modu - porod, nespavanje, nove navike, briga za bebu... sve je to stres... 

Naime intenzivni trening (poput trčanja, skakanja, i sl) podiže razine kortizola, hormona stresa.

Konstantno povišene razine kortizola jako su loše za naše zdravlje. Zato ako si svakodnevno pod stresnom, HIIT treninzi ne bi trebali biti u tvom programu treninga češće od 1x tjedno.

Opuštajuće vježbe mobilnosti i fleksibilnosti oko kojih se baziraju moji programi za mame te šetnje u prirodi djeluju povoljno na stres i aktiviraju parasimpatički živčani sustav snižavajući razine hormona stresa.

Stres aktivira simpatički živčani sustav (kad smo u strahu, opasnosti ili tjeskobni) zbog kojeg se naglo podižu razine glukoze u krvi (brze energije). Zbog toga stresne situacije izazivaju glad što može biti uzrok debljanja.

Jedeš li ti više kad si pod stresom?

Kako se dižu razine glukoze u krvi, tako gušterača ispumpava inzulin kako bi je pročistila. Problem može nastati ovisno o tipu i količini ugljikohidrata koje jedeš. Ako svakodnevno jedeš slatkiše, grickalice, kolače i proizvode od bijelog brašna tvoje tijelo prestaje biti toliko osjetljivo na inzulin. Kao rezultat, razine šećera u krvi ostaju povišene i počinju nuditi glukozu kao jednostavno dostupan izvor energije. To znači da će tvoje tijelo prestati učinkovito sagorijevati masti. Smanjenom proizvodnjom inzulina više češ se debljati, a taj proces djeluje i obratno.

Ženski hormon progesteron pretvara se u kortizol kada smo pod stresom tako da u tim situacijama djeluje i kao prirodna kontracepcijska metoda. Visoka razina stresa i nizak progesteron često dovode do problema s plodnosti. Progesteron je prirodni antidepresiv i važan je za redovit san. Važno je da progesteron i estrogeni budu u ravnoteži. 

Ovo jako dobro znaš ali te podsjećam svejedno - na neke stvari jednostavno ne možemo utjecati. Npr. na događaje u svijetu, na reakcije i ponašanja drugih ljudi i td.

Ali možemo utjecati na svoje izbore: s čim ćemo hraniti svoje tijelo i svoj um. Kakvu ćemo hranu stavljati u usta i kakvu ćemo hranu davati svom mozgu - koje informacije, kakvo društvo, kakvo okruženje...
Možemo birati da se svakodnevno krećemo.
Možemo izabrati da udahnemo prije nego eksplodiramo.
Možemo otići ranije na spavanje.
Možemo reći što mislimo kao i odvagnuti kad je bolje prešutjeti.

Možemo odabrati da kontroliramo stres ili da dopustimo da nas preplavi.

Možeš li? Ako ne možeš sam/a uvijek postoji netko tko ti može pomoći smile


Budi fit i tijelom i duhom!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*