Kad mogu početi trčati nakon poroda?

22.09.2021.
 
print
 
Kad mogu početi trčati nakon poroda?

Ima puno vas koje ste prije trudnoće imale naviku redovitog trčanja i želite se nakon poroda vratiti toj aktivnosti.
Također znam i mame koje su trčanje odabrale kao prvu aktivnost nakon poroda kako bi skinule nakupljene kilograme u trudnoći.
Koji god bili vaši razlozi zbog kojih želite trčati nakon poroda ja ih pozdravljam. Trčanje kao aktivnost ima brojne benefite kako na kardiovaskularni fitness tako i na psihu što je možda još bitnije u ovom osjetljivom periodu. Međutim, želim vam skrenuti pažnju na par činjenica koje biste trebale znati.

Kad trčimo vršimo silu na zglobove i na zdjelično dno jačine 3x naša tjelesna masa tako da trčanjem riskiramo ozljedu zglobova i prolaps organa zdjeličnog dna. Zapravo ga riskiramo i ako previše vremena provodimo na nogama netom nakon poroda. Prolaps znači propadanje mjehura, maternice ili rektuma na vaginalni zid.
Bilo kakva intenzivna aktivnost barem 6 mjeseci poslije poroda ne bi smjela doći u obzir pa tako ni trčanje.

Jer uslijed poroda i netom nakon mišići zdjeličnog dna su se jako rastegnuli, možda je došlo i do pucanja ili reza koji trebaju zacijeliti kako treba. Maternica je deset puta teža nego inače, a ligamenti koju ju podržavaju također su oslabljeni.
Mišići trupa ne podupiru nas kao prije.

Zato bi s trčanjem trebale pričekati minimalno šest mjeseci do godinu dana nakon poroda vaginalnim putem.

Kako da znaš je li tvoje tijelo spremno?

Prije nego kreneš s trčanjem trebala bi:

  • Ojačati kukove, gluteus i zdjelično dno vježbama snage. Kreni s mojim Izazovom: 10 minuta u 10 dana tako da mi pošalješ poruku "10 minuta u 10 dana" ovdje.
  • Moći hodati duže vrijeme bez ikakvih bolova i osjećaja težine u području zdjelice I kukova i bez da ti pobjegne u gaće.


Nemoj krenuti ondje gdje si stala ako si prije trčala. Postepeno i pomalo pojačavaj tempo i trajanje trčanja. U suprotnom, tvoja najbolja namjera i želja da dođeš k sebi i osjećaš se ponovno svojom, može te unazaditi umjesto da napreduješ k svome cilju.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*