Kako ubrzati metabolizam?

21.02.2022.
 
print
 
Kako ubrzati metabolizam?

U kontekstu mršavljenja puno se spominje spor metabolizam kao razlog nakupljanja viška kilograma, a isto tako ima i puno zabluda oko toga što je metabolizam zapravo.

Metabolizam je jednostavno ukupan zbroj energije mjerljiv u kalorijama koja je potrebna svim stanicama u tijelu za obavljanje raznih fizičkih procesa. Disanje, rad mozga, kretanje, probava, sinteza proteina, obnavljanje stanica - sve se to događa svakodnevno i neprekidno. To je tzv. bazalni metabolizam.

Većina kalorija koju trošimo tijekom dana (oko 1300 kcal ili 40-70% dnevne potrebe organizma za energijom, ovisno o načinu života) troši se upravo na ove procese. Relativno malo u odnosu na to trošimo kretanjem, a najmanje vježbanjem.

Spor metabolizam zapravo je nizak bazalni metabolizam. Metabolizam možemo usporiti držanjem restriktivnih dijeta kod kojih se tijelo opskrbljuje energijom iz mišića (umjesto kako mi želimo, iz masnih naslaga). Na taj način smanjuje se mišićna masa i usporava metabolizam. To je pozadina poznatog jo-jo efekta raznih dijeta koje vode u začarani krug mršavljenja i ponovnog debljanja.

S godinama se metabolizam također usporava ako ne radimo na tome da ga ubrzamo (ne vježbamo i ne krećemo se dovoljno).

Merabolizam možeš ubrzati na sljedeći način:

  • treningom snage povećavajući tako mišićnu masu i gustoću kostiju,
  • s više ukupnog kretanja i više vježbanja,
  • jedući hranu koja je teže probavljiva (neprocesuirana hrana koja sadrži puno proteina i vlakana),
  • da dovoljno spavaš i odmaraš se.


Nije dokazano da postoji određena hrana koja će ti ubrzati metabolizam ili koju trebaš izbjegavati.
 

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*