Konzumacija proteinskog shake-a s obzirom na cilj

02.04.2022.
 
print
 
Konzumacija proteinskog shake-a s obzirom na cilj

Što bi trebali uzeti u obzir kad su u pitanju naši ciljevi i koje benefite se nadamo da ćemo dobiti od konzumacije proteinskog shakea?

MRŠAVLJENJE/GUBITAK MASNOG TKIVA – ako ti je cilj izgubiti masno tkivo obrati pozornost na omjer proteina i ugljikohidrata u proteinskom prahu. Najbolji proteini za mršavljenje su oni koji imaju visok udio proteina, a mali udio masti i ugljikohidrata. Ovi potonji bit će zasitniji ako dođu iz cjelovite hrane.

DOBIVANJE NA MIŠIĆNOJ MASI – Za mišićni rast najbolji su proteini s visokim omjerom ugljikohidrata u proteinskom prahu jer je glavni cilj adekvatan ukupan unos kalorija. Ako imaš borbe da uneseš dovoljno kalorija, proteinski prah  koji je bogat ugljikohidratima može biti vrlo koristan u vrijeme treninga.

DOBIVANJE (BILO KAKVE) MASE – obično ako je bolest u pitanju zbog koje izostaje apetit. Za ovaj cilj dobri su proteini koji sadrže visok udio i proteina i masti i ugljikohidrata.

ZAMJENA OBROKA S PROTEINIMA – Ako planirate zamijeniti obrok s proteinskim shakeom pametno je u njega staviti i druge nutrijente iz voća, povrća, zdravih masti i td. Na taj način dobit ćete super-shake.

OPORAVAK/SPORTSKE PERFORMANSE – postoji puno različitih prijedloga u omjeru ugljikohidrata i proteina s kojima se može pojačati oporavak, ali nije dokazano da je neki određeni omjer optimalan. Proteinski prah s omjerom ugljikohidrata i proteina 2:1 ili 3:1 može imati benefite, ali na kraju je ipak najvažniji i odlučujući faktor oporavka ukupan omjer makronutrijenata i dnevnog kalorijskog unosa.

Pročitaj još i sve o proteinima i znakovi koji signaliziraju da ne unosiš dovoljno proteina.

Savjetovanje o prehrani je sastavni dio svih naših online programa vježbanja. Ako imaš problem s prehranom i ne znaš kako da ga riješiš pitaj nas za savjet!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*