Minimalna učinkovita doza

12.12.2020.
 
print
 
Minimalna učinkovita doza

Mislite da ja vježbam svaki dan? Da imam vrijeme samo za trening? Mislite da svaki dan jedem savršene oboke?

Da, svaki dan se razgibam, a 2-3 puta tjedno nastavim nakon tog s ciljanim treningom. Nekad se potrefi i manje. Trening mi nekad traje 10-15 minuta, a nekad sat vremena, sve ovisi. Nekad mi se baš jako ne da, nemam volje ni motivacije i jedem gluposti. Nekad se tome prepustim, dogodi se da! Kao i svima.

Pišem ovo jer se svako malo susrećem se s kamenjem spoticanja kod drugih, pogotovo kod mama i to me dosta pogađa jer želim pomoći da zbilja uspijete i budete zadovoljne.

Evo na primjer:

Kad počinjete vježbati, naročito sami, vjerojatno imate u glavi pretpostavljeni vremenski okvir treninga - obično je ta predodžba oko sat, sat i pol vremena. Tjedno 2-4x. Možda mislite da što više trenirate imat ćete i brži rezultat, ali vi nemate toliko vremena pa brzo odustanete ili ni ne krenete.

Druga stvar koju možda mislite je da će vam u suprotnom trebati jaaaako puno vremena da vidite i osjetite bilo kakav rezultat ili još gore, da nećete imati nikakve koristi od malo uloženog truda i onda - odustanete?!

Možda, s druge strane, imate prevelika očekivanja: trenirate 2-3x tjedno po sat vremena već mjesec i više dana, ali ne vidite da se išta se događa? Gubite motivaciju čim vas spriječi prva neplanirana situacija i - odustajete. Varijacije na temu ovakvih scenarija su nebrojene.

Jeste li se pronašli?

Ako jeste, probajte stvari postaviti drugačije. Prvo da razjasnimo:

Da bi trening bio učinkovit, ne mora trajati sat-dva. Dapače, usmjerena i svakodnevna 10-minutna tjelovježba koju možete izvesti gdje god da se nađete i kad god ulovite slobodnih par minuta ima itekakve koristi:

1. Najvažnije od svega: steći ćete naviku redovitog vježbanja. Svakodnevne navike su puno važnije u postizanju dugoročnih rezultata od povremenog truda iznad svojih mogućnosti.

2. Zdravlje. Sigurno ćete se nakon 10ak minuta kretanja osjećati lakše i poletnije u svom tijelu - svaki dan.

3. Raspoloženje - svakodnevni kratki 10-minutni trening popravit će vam svaki dan, a ne samo par dana u tjednu.

4. Osjećaj postignuća nakon izvršenog dnevnog zadatka.

5. Izbjeći ćete pritisak od nedostatka vremena jer vam treba samo 10 minuta.

6. Ako budete imali koju minutu i koji tračak volje više i napravite i više od zadanog osjećaj potignuća bit će još veći.

Što napraviti? Nemojte si zadavati velike zalogaje. Vjerojatnost za odustajanje i obeshrabrenje je puno veća na taj način.

Mali koraci, mali izvedivi svakodnevni zadaci dovest će vas daleko. Ali moraš raditi svaki dan. Vježbati to svaki dan da postane navika, da postane uobičajeno kao i pranje zuba.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*