PILATES - princip vježbanja kojemu opravdano ne opada popularnost

20.01.2024.
 
print
 
PILATES - princip vježbanja kojemu opravdano ne opada popularnost

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu fitnesa izmijenjali su se deseci raznih trendova i programa rekreativnog, grupnog vježbanja. Od aerobika, zumbe i HIIT-a do crossfita te raznih drugih oblika funkcionalnog treninga, trail trčanja itd. Jedan od njih konstantan je u svojoj popularnosti već cijelo jedno stoljeće – Pilates.

Pilates je dobio ime po svom začetniku i tvorcu Josephu Hubertusu Pilatesu. Naime, Pilates je bio Nijemac rođen 1880. koji je bio daleko ispred svog vremena. Njegovu metodu, originalno zvanu „Kontrologija“ (Contrology) i dan danas prakticiraju milijuni vježbača diljem svijeta, a broj im raste iz dana u dan.

Zašto je to tako?

Kako bi bolje razumjeli o čemu se radi u vrlo kratkim crtama ću opisati Pilatesovu pozadinu.
Bio je jedan od četvero djece, a kao malog ga je poharao rahitis, astma i reumatska groznica. Bio je odlučan prevladati posljedice tih oboljenja te se tijekom mladosti bavio brojnim fizičkim aktivnostima poput bodybuildinga, gimnastike, skijanja i ronjenja. Tijekom prvog svjetskog rata bio je zatočen u kampu za inozemne neprijatelje u Engleskoj gdje je naučio hrvanje i samoobranu. Tamo je počeo razrađivati svoj sustav originalnih vježbi koje je kasnije nazvao Contrology, te je motivirao i ostale da slijede njegov sustav vježbanja. Osmisilo je originalne sprave za vježbanje i rehabilitacijsku opremu koristeći opruge s kreveta, obruče od bačvi i td.
Godine 1926. Stiže u New York gdje se ubrzo proširila vijest o njegovoj metodi. Do sredine 60-ih godina 20. st. Pilatesovo inteligentno tjelesno vježbanje koje povezuje um i tijelo s ciljem poboljšanja općeg zdravlja proširilo se u Kaliforniju, Novi Meksiko i Pariz, a potom i širom svijeta.

Filozofija Pilatesa koju iznosi u svojoj knjizi Povratak u život 1945. g. je vizija zdravlja i općeg dobrog stanja – mentalnog, tjelesnog i duhovnog.

J.H.Pilates napisao je da se mentalno zdravlje može postići vježbom, odgovarajućom prehranom, dobrom higijenom i odmorom, dovoljnom izloženosti suncu i svježem zraku te životnom ravnotežom posla, rekreacije i relaksacije.

„Predano izvodite svoje Contrology vježbe samo četiri puta tjedno i već za samo tri mjeseca… primjetit ćete da se vaše tijelo razvija prema idealu uz obnovljenu mentalnu energiju i duhovno poboljšanje.“

Znanstveni dokazi potvrđuju pozitivan utjecaj Pilatesa na poboljšanje zdravstvenih stanja kao što su:

  • Nepravilan krvni tlak
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Dijabetes tipa II
  • Astma
  • Artritis
  • Bolovi u kralježnici
  • Razina kortizola i anksioznost

Prakticiranje Pilates metode osjetno poboljšava kvalitetu svakodnevnog života.

Fokus je na disanju, jačanju dubokih mišića trupa i poboljšanju posture tijela kroz koncentraciju i kontrolu u izvođenju pokreta. Na ovaj način postajemo svjesniji vlastitog tijela ne samo dok vježbamo nego i pri svakodnevnim aktivnostima poput sjedenja, stajanja ili podizanja vrećica s poda.

Zbog niskog intenziteta vježbe minimalno opterećuju zglobove i stoga je i rizik od ozljede tijekom ove aktivnosti minimalan.

Pilates je izazovan iako vrlo nježan oblik vježbe prikladan svima bez obzira na dob, spol i razinu tjelesne forme. Starijim ljudima poboljšat će ravnotežu i na taj način smanjiti rizik od pada.

Odlična je nadopuna treninzima s opterećenjem kao i kondicijskim treninzima.

Na satu Pilatesa ne natječemo se s drugim vježbačima, već pokušavamo spoznati mogućnosti i granice vlastitog tijela.

Prikladan je za trudnice i porodilje jer se radi na poravnanju zdjelice i kralježnice te optimizaciji mišića zdjeličnog dna i mehanici tijela prije i poslije poroda. Samim time smanjuje bol u donjem dijelu leđa s kojom se često nose trudnice i mlade mame.

Za mene osobno Pilates je predah od svakodnevice; način da se povežem sa sobom kroz koncentraciju na pokret i kroz fokus na osjećanje vlastitog tijela. Toliko je toga o čemu treba misliti za vrijeme izvoženja vježbe da nema mjesta ničemu drugom. To je čista meditacija, mindfullnes.

Dovoljno je samo 10ak minuta dnevno da se na ovaj način potpuno resetiraš, smiriš i prizemljiš.

Uz ove i još brojne druge dobrobiti vježbanja Pilatesa ne čudi što njegova popularnost ne jenjava. Naprotiv, svakim danom je sve više onih koji prepoznaju kvalitetu, vrijednost i prednosti vježbanja po ovom principu.
 

Želiš i ti osjetiti sve te pozitivne promjene? Kreni već sad!

Ako nisi tip od grupnog vježbanja i ugodnije ti je u vlastitom domu probaj moj PILATES ONLINE za koji ti ne trebaju nikakvi rekviziti. Više detalja pročitaj na linku gdje se možeš i prijaviti za program.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*