Treba ti nešto važnije od motivacije!

30.01.2024.
 
print
 
Treba ti nešto važnije od motivacije!

Tražiš nekoga ili nešto da te motivira da ostaneš ili postaneš aktivna?

Pokušat ću ti dočarati važnost unutarnje motivacije kroz priču: Čovjek je na razne načine pokušavao otjerati glasnu djecu koja su se redovito igrala kraj njegove kuće – vikao je, prijetio, zvao njihove roditelje, ali ništa nije pomoglo. Na poslijetku je pokušao sljedeće: svakom djetetu je platio 50 centi da se vrati igrati kod njega i naravno svi su se vratili jer su dobili nagradu. Ali, sljedećeg dana im je ponudio 25 centi, a sljedećeg samo 10 centi. Dječaci su postali uznemireni jer su smatrali da njihov povratak vrijedi više i obavijestili su ga da se kod njega više ne vraćaju. Dakle, izgubili su svoju primarnu motivaciju zadovoljstva igrom. Nju je zamijenila vanjska motivacija koja nije bila zadovoljena i aktivnost je prestala.

Tako i ti. Ako je tvoja motivacija za aktinost vanjska, npr:
Vježbam jer ide i prijateljica,
...jer želim smršaviti xy kila do svadbe,
...jer volim kad dobijem kompliment na račun svog izgleda,
...jer sam pretjerala s kolačima i moram potrošiti kalorije,
..jer me trenerica potiče da dam sve od sebe...

Očekuj da će ti entuzijazam brzo splasnuti, a tvoja aktivnost prestati i prije nego što je postala zdrava navika.

Ovakva vrsta motivacije je svakako vrijedna, ali je isto tako i kratkotrajna.

Za razliku od tog, unutarnja motiacija je dugotrajnija. Ona te gura naprijed i kad svi vanjski motivatori izostanu: prijateljica više ne ide na trening, ne dobivaš komplimente iz okoline, nisi se udebljala i ok si si gdje jesi, imaš loš dan i nemaš energije...

Tvoji unutarnji motivatori - osjećaj zadovoljstva i postignuća što radiš nešto dobro za sebe i svoje zdravlje su nezamjenjivi i nenadomjestivi.
Nikakav trener ne može te natjerati da se pokreneš ako nisi spremna. Ni jedan rezultat ne može biti dovoljno instantan, ako nisi spremna odraditi što treba. Nema tog treninga kojim ćeš odjednom potrošiti višak kalorija.

Tako da, ne oslanjaj se na motivaciju. Kakva god da bila, unutarnja ili vanjska, motivacija je prolazna. Radna navika je ono što ostaje i osigurava redovitost i kontinuitet - dvije najvažnije stvari za postizanje bilo kakvog cilja.

Vrijeme plus trud - to je dobitna kombinacija za trajno zadovoljstvo!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*