Vodič za cheat meal

12.02.2020.
 
print
 
Vodič za cheat meal

U fitness krugovima cheat meal je pojam za ("nezdravu") hranu koja se ne uklapa u plan prehrane usmjeren gubitku masnog tkiva ili dobivanju mišićne mase koju se periodično konzumira u jednom planiranom obroku. Dakle, u tom slučaju, ostatak prehrane podrazumijeva tip-top, 100% sve posloženo kako treba.

Ali, kako treba?!

Nikad nije sve crno bijelo. Nema dvije osobe na svijetu kojima će ista stvar značiti i služiti isto. Tako je i pri izboru hrane. Nekome će bijela riža spadati u cheat meal, nekome neće. Nekome će to biti rezanci u juhi, a nekome buhtla s marmeladom...Sve ovisi kakva ti je prehrana trenutno i kako sad doživljavaš koju hranu. Za godinu dana od danas možda bude potpuno drugačije.

Vratimo se malo na početak.

Naš cilj je naučiti vas da steknete trajno zdrave prehrambene navike i usvojite način prehrane koji odgovara svakome ponaosob i koji možete dugoročno provoditi i uz njega postići trajno vitku liniju i zdravlje. Ako je neka hrana zabranjena, to je kao da je označena etiketom koju drži mali rogati i na njoj piše "Pojedi me, pojedi me! Znaš da želiš". Radi se o čistoj psihologiji - želimo ono što ne smijemo, nemamo, što je zabranjeno. Zato zdrav odnos prema hrani ne zabranjuje ni jednu vrstu hrane. Zdrav odnos prema hrani nije dijeta. Ključno je biti umjeren, a to je mnogima danas veliki problem. Nije ni čudo jer živimo u izobilju, okruženi non-stop dostupnom hranom.

Tzv. cheat meal ili obrok "varanja" je obrok u kojem ćete se svjesno i planirano odlučiti počastiti nečime što stvarno volite i u čemu guštate. Npr. čokolada, kolač, pizza, ćevapi u lepinji, pohane šnicle, pomfrit s kečapom itd. Cheat meal se ne bi trebao jesti radi reda i zato jer ima.

Kako biste u tom obroku u potpunosti uživali, jedite sporo, žvačite, osjetite teksturu i miris... guštajte!

Količina koju ćete pojesti u jednom obroku neka bude onolika da vam ne stvori grižnju savjesti, mučninu, težinu i žaljenje za učinjenim.

Koliko često jesti cheat meal? Učestalost prisutnosti procesirane hrane u svom jelovniku svatko može i treba prilagoditi sebi i onome što njemu najviše odgovara. Nekome će to biti 2 kockice čokolade svaki dan, dok će drugome opet to biti cijela pizza jedamput mjesečno. Svi smo različiti. Nema jednog recepta za sve. Ako slijedite pravilo 80/20 nećete imati problema doći do svog cilja i biti zdravi: 80% hrane koju birate neka bude neobrađena ili minimalno obrađena, a 20% hrane može biti sva ona druga, primamljiva i neodoljiva procesirana i visokoprocesirana hrana.

Zašto "cheat meal" treba biti sastavni dio uravnotežene prehrane? Ovakav način balansiranja namirnica čini da vaš plan prehrane bude dugoročno održiv, provediv i da uz njega imate trajne rezultate. Cheat meal je ne samo hrana za tijelo nego i za um. Zdrav um je neizostavan dio slagalice. Treba ostati normalan na kraju krajeva, a ne da te hrana izluđuje, opsjeda, kontrolira i ne da suvislo misliti. Međutim, zdrav odnos prema hrani je nešto s čim dosta ljudi vodi borbu u današnje ludo, užurbano vrijeme. Ako ste ga putem i izgubili, nikad nije kasno za promjenu! Učimo dok smo živi.

Neki od nas na žalost, nisu nikada ni imali zdrav odnos prema hrani, ali ne svojom krivnjom. Okolina ima ogroman utjecaj na nas i naše navike. Zdrave prehrambene navike se stvaraju od malih nogu, tako da svi vi koji ste roditelji imate priliku svojim primjerom svoju dječicu naučiti i posvijestiti im što hrana znači za zdravlje.

Ova je tema zbilja kompleksna i dalo bi se puno više o svemu pisati, međutim ovdje sam probala natuknuti samo neke osnovne i najvažnije komponente koje se tiču pojma cheat meal.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Janko - 07.04.2020. 9:07

imam jedno pitanje oko svih onih proteinskih pločica i slično. koliko je ustvari to dobro jesti ili je to u biti isto junk food jer meni to tako djeluje? mislim na ovakve stvari https://www.nabava.net/energetski-stimulatori-napitci-i-gelovi/active-fitness-bar-35-g-cijena-71145231 jer je tu u sastavu ima svakakvih brojkica a o šećeru da ne govorim. imam osjećaj da se to sustavno gura kao zdrava i poželjna opcija prije i poslije treninga, a nisam siguran koliko je to za mene okej. neko objetivno mišljenje?

Napišite komentar

*
*