Zašto novogodišnje fitnes odluke imaju kratak rok trajanja i savjeti da ovaj put uspijete

01.01.2020.
 
print
 
Zašto novogodišnje fitnes odluke imaju kratak rok trajanja i savjeti da ovaj put uspijete

Koliko ste svojih novogodišnjih odluka do sada stvarno proveli do kraja? Svake godine u siječnju ista priča. Veliki planovi, odlučnost i volja, a svi skupa imaju kraći rok trajanja od posnog sira. Jer se dogodi ono na što ne računaš - real life happens, sh_t happens. Možda ste već napravili svoju listu, možda imate samo jednu odluku ili možda tek planirate... kako god.

Sad napravite još jedan popis. Taj neka sadržava sve nepredvidive situacije koje bi se potencijalno i vrlo vjerojatno mogle dogoditi i sabotirati vam plan.

Meni padaju na pamet ovakve neke npr.:

  1. Nera ima noćni tulum i ne da nam spavati
  2. Borna je dobio temperaturu
  3. Bojan je morao na neplanski sastanak
  4. Od igračaka ne vidim prst pred nosom pa i da imam vrmena za vježbanje, nemam gdje. Dok raskrčim pod taman je vrijeme isteklo, nera se probudila i gladna je.
  5. Rođendan, torta, kolači. Jela sam sve od pouđenog
  6. Opet rođendan. Opet torta.
  7. Član obitelji se razbolio, mi uskačemo u pomoć, idemo u posjet i td.
  8. Dobila sam crijevnu virozu
  9. Zapela u gužvi, na blagajni, vrijeme otišlo u ...nepovrat
  10. U gostima su nas počastili pizzom, a taman smo jučer imali svoj planirani cheat meal.

Poanta je da očekujete neočekivano. Da svoj idealni plan stavite u kontekst zvan realnost. Ako ste kojim slučajem ambiciozni toliko da ste rekli "Dosta je! Od danas mijenjam sve." i krećete beskompromisno u napad sa svojim olimpijskim pripremama i život okrećete naopačke. Kao i prošle godine. Kao i one prije toga. Usporite. Razmislite. Što će OVOG puta biti drugačije. Zašto bi baš ovaj put plan mogao uspjeti? Mogao bi, ALI.

Budite realni. Ne mjenjajte i ne krećite drastično. Nećete daleko dogurati na taj način, ali hoćete svakodnevnim malim koracima mijenjajući jednu po jednu naviku. Npr. umjesto da napravite cijeli kitchen makeover u jednom danu, napravite ga djelomično i postepeno kroz mjesec dana. Recimo prvi tjedan zamijenite šećer s medom ili obični bijeli kruh s integralnim. Ako ne stignete na trening u teretanu, odradite ga doma ili bar odite pješke na posao. Zapamtite, jedna po jedna stvar. Tek kad se naviknete i usvojite jednu naviku, krenite na sljedeću i tako redom. Jedan po jedan je ključ!

Budite konstantni. To je najvažnije od svega. Redovito provodite tu jednu (malu) stvar. Kad naiđete na neku od nepredviđenih situacija koje sam navela kao primjer gore, ne očajavajte nego se prilagodite. Ne mora biti savršeno i potpuno. Ikako je bolje nego nikako. Dugoročno je to jedini održivi način koji donosi rezultate, ali ne preko noći! Ne od danas do sutra. Ne idealno i ekspresno već realno i redovno.

Ako trebate pomoć mi ćemo rado uskočiti. Za pitanja u vezi prehrane pošaljite upit ovdje, a za vjržbanje izaberite neki od programa.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*