Zašto kilogrami nisu dovoljno dobar pokazatelj napretka, naročito ako vježbate!

31.01.2020.
 
print
 
Zašto kilogrami nisu dovoljno dobar pokazatelj napretka, naročito ako vježbate!

Opterećujete li se kilogramima?!

Ukoliko su kilogrami jedini faktor kojim pratite svoj napredak vrlo lako možete dobiti dojam da ne napredujete. Pogotovo u slučaju da želite smršaviti pa uz prilagođenu prehranu i vježbate (s opterećenjem – vlastito tijelo ili utezi). Trening s opterećenjem rezultira aktivacijom mišića odnosno njihovim rastom, što je naravno poželjno jer su mišići najveći potrošači energije, tzv. „ubrzivači metabolizma“. Bez brige žene, nećete se "nabildati" od dizanja utega!

Mišićna masa je puno gušća i zbijenija od tjelesne masti stoga i zauzima puno manji volumen u odnosu na masno tkivo. To objašnjava potpuno različit izgled dvije osobe iste visine i kilaže – ona s više mišića izgleda „mršavije“ od one s većim postotkom masnog tkiva i malo mišića. Brojke na vagi ne govore nam ništa o sastavu tijela; koliki je udio masti, koliki udio mišića, a koliki udio vode u tjelesnoj masi izraženoj u kilogramima. Za praćenje napretka dobro je mjeriti što više parametara kako bi dobili što realniji uvid u napredak.

Osim tjelesne težine treba mjeriti i

  • obujam tijela,
  • sastav tijela te
  • fotografirati

Vizualni dojam je jednako vjerodostojan mjerni pokazatelj ako se fotografije kvalitetno snime. Sastav tijela možemo mjeriti sa kaliperom ili vagom koja može mjeriti sastav tijela (bioelektrična impedancija). Obujmove možemo mjeriti običnim krojačkim metrom i to na nekoliko mjesta (prsa, nadlaktica, natkoljenica, struk, itd.) Odjeća je najbolji pokazatelj mijenjaju li se obujmovi. Fotke možemo uslikati također iz nekoliko kuteva (sprijeda, bočno i s leđa). Ono što je bitno da je podloga jednobojna (bijela), te udaljenost i osvjetljenje uvijek jednaki. Zadnje, ali možda i najbitnije je subjektivni osjećaj. Koliko dobro se osjećate u svom tijelu, koliko energije imate, imate li bolova i sl.

Na kraju, bez obzira na ciljeve najbitnije je da pokušate uživati u procesu i da stvari postavite dugoročno, a ne kampanjski! Ne stvarajte si pritiske i probajte opušteno i umjereno doći do svojih ciljeva!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*