ZONA KOMFORA - mit ili stvarnost?

04.01.2022.
 
print
 
ZONA KOMFORA - mit ili stvarnost?

Puno se spominje ovaj pojam u kontekstu fitnesa. Što je to uopće zona komfora?

Zona komfora ili zona ugode definira se kao psihološko stanje u kojem su osobi stvari iz okoline bliske, poznate i pod njezinom kontrolom što omogućava nisku razinu stresa i anksioznosti.

Naravno, ne želimo biti pod stresom. Ne želimo biti napeti. Međutim nije svaki stres negativan!

Pozitivan stres je npr. rođenje djeteta, ljubav, promjena posla, natjecanje u sportu, visokoenergetske tjelesne aktivnosti i td.

Kad je riječ o vježbanju većini ljudi koji ne vježbaju redovito ili uopće vježbanje predstavlja izlazak iz zone komfora koja zapravo možda uopće nije ugodna, ali je poznata. Promjeniti to predstavlja napor i izaziva neugodne osjećaje jer nisu stekli naviku vježbanja, iz prijašnjeg iskustva im je trening ostao u sjećaju kao neugodno intenzivan i preiscrpljujuć ili im je okolina u kojoj vježbaju ili tek trebaju vježbati nepoznata i strana.

S druge strane nama koji treniramo redovito vježbanje je zapravo većinom povratak u zonu komfora iako se možda na prvu ta tvrdnja čini kontradiktornom, ali da! Trening je većinom ta oslobađajuća zona u koju ulazimo ostavljajući iza sebe mentalni umor, svakodnevne brige i teret obaveza. Fizički zahtjevi trenutne aktivnosti ponekad prelaze zonu tjelesne ugode, ali osjećaj postignuća je taj koji pokreće, vodi i prevladava na kraju i zato povremeno u treningu itekako, no svjesno i namjerno izlazimo van zone ugode i širimo njezine granice.

Zona ugode prema tome može biti vrlo širok krug jer ono što nam je nekad predstavljalo izazov sad je zona komfora.

Mislim da većina nas ima dojam da u svojoj svakodnevici živimo daleko od zone komfora, što je i točno s jedne strane. Također smatram da je negativna konotacija oko pojma zone komfora neopravdana. Zona komfora je potrebna, ali ne stalno. Predug boravak u zoni komfora na koncu bi opet rezultirao neugodom i stresom. Ljudska priroda je takva da težimo napretku, Potrebno je samo naći balans između stalnog stanja stresa i stalne sigurnosti i mirovanja. Nije lako.

U čemu je tajna? U navici redovitog ponavljanja i izvršavanja određene radnje (tjelovježbe) koja u početku ne mora uopće biti naporna i zahtjevna, dapače može i treba biti ugodna. Rezultat na taj način neće izostati. Znaš zašto? Jer ćeš vjerojatno biti ustrajnija na ovaj način nego da zagrizeš prevelik zalogaj. Postepeno treba pomicati granice kako bi napredovali.

Ne znaš kako da ti vježbanje bude ugodno iskustvo, a da ipak imaš rezultat? Kreni s mojim izazovom 10 minuta u 10 dana. Prijavi se ovdje s porukom "10 minuta u 10 dana" i šaljem ti besplatan 10-dnevni program s kratkim videima u kojima te vodim korak po korak.
Kad budeš spremna uložiti u sebe i odvojiti malo više vremena za sebe i za promjenu koju toliko želiš kreni se zdravije hraniti i vježbati u udobnosti svog doma bez gubljenja vremena na odlazak u teretanu s mojim online programima.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*