Čokoladna granola
Granola - slatki, hrskavi doručak. Savršen je za sve koji ne vole zobenu kašu, nemaju vremena za pripremu doručka, koji trebaju zasitan i nutritivno bogat obrok za početak dana kao i za sve nas koji volimo zdravo i fino. Granola je vrlo praktična jer kad ju jednom ispečete ona može stajati tjednima u staklenci ili limenoj kutiji. Samo ju prelijete jogurtom ili mlijekom i vaša zdjelica doručka je spremna. Granolu možete grickati i samu kao međuobrok. Čak ju možete posipati i po raznim desertima ili dodati u voćne salate. Postoje razne varijante granole, ali čokoladna je ipak čokoladna hehe! Baza su uvijek žitarice, sjemenke, orašasti plodovi i med ili kakav drugi prirodni zaslađivač. Isprobajte ovaj moj recept i javite kako vam se sviđa. Bojan je oduševljen, na moje iznenađenje.
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- 100 g krupnih zobenih pahuljica,
- 100 g sitnih zobenih palhuljica,
- 2 žlice kakaa u prahu
Jednostavni ugljikohidrati:
- 2 žlice meda (30 g), ako volite slađe dodajte još
Nezasićene masti:
- 1 šaka sjemenki suncokreta (70 g),
- 2 šake badema (120 g),
- 1 šaka sezama (30 g)
Zasićene masti:
- 6 žlica otopljenog kokosovog ulja (80 g)
- Prstohvat himalajske soli
- 1 dcl vode
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na tavi tostirajte sezam da dobije zlatnu boju (vrlo kratko). Bademe usitnite u sjeckalici, a kokosovo ulje otopite. Sve suhe sastojke pomiješajte pa im dodajte ulje, med i vodu. Promiješajte da dobijete ljepljivu smjesu koja se raspada, a zatim sve istresite na pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite tako da debljina bude podjednaka pa pecite 20-30 minuta, ovisno o pećnici. Gotovo je kad je hrskavo. Pustite da se ohladi na plehu, a zatim izlomite i spremite u posudu. Čuvajte na suhom mjestu.
Energetska vrijednost | 380 kcal |
Ugljikohidrati | 22 g |
od toga šećeri | 0 g |
Proteini | 12 g |
Masti | 28 g |