Riža na mlijeku
Moj omiljeni jutarnji obrok - riža na mlijeku. Ne jedem ga često jer zahtijeva malo dužu priprmu. Zapravo obično ga jedem kad ostane riže od ručka (namjerno skuham više hihi). Dosta kaloričan pa ga ne bih preporučila ako ste na redukcijskoj dijeti. Pogodan je za one s intolerancijom na gluten jer je riža gluten free žitarica. Ovo je također dobar izbor za obrok poslije treninga snage jer sadrži ugljikohidrate i proteine te vrlo malo masnoća . Možete koristiti integralnu, dugog zrna, okruglog zrna, bijelu ili kakvu već rižu volite. Ja najviše volim onu "mljackavu" koja kad se skuha bude kao kaša. Za ovo koristim bijelu rižu okruglog zrna (K-plus Originario).
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- bijela riža okruglog zrna
Proteini:
- mlijeko,
- whey (preporučam okus vanilije ili čokolade)
- Voda
- Začini po želji: cimet
PRIPREMA
Rižu dobro operite u nekoliko hladnih voda sve dok voda ne bude bistra. Na taj način riješit ćemo se nečistoća i lošeg škroba. Kuhajte ju u posudi s debljim dnom i u slanoj vodi kao i inače, cca 20 minuta. Povremeno promiješajte. Ja kuham u odokativnom omjeru 1:3 riža-voda, na taj način ne ostane višak vode, ali kažem, ja je volim kašastu stoga omjer vode prilagodite svojim preferencama. Kad je riža kuhana dodajte mlijeko i whey, promiješajte i to je to. Ne preporučam kuhati rižu u mlijeku jer se neće dobro skuhati koliko god da dugo kuhanje traje, a vjerojatno će vam i mlijeko zagoriti na dnu. To je barem moje iskustvo u nekoliko pokušaja. Ako znate neki bolji način kuhanja, molim vas podijelite, bit ću vam zahvalna