Integralne krumpir pogačice
Kad vam ostane pire krumpira, napravite pogačice!
Ne volimo bacati hranu, kod nas se uvijek sve iskoristi. Tako su nastale i ove fine pogačice. Ostalo nam je pire krumpira od ručka pa sam ga spremila u hladnjak i idući dan za čas zamijesila tijesto. Vrlo je jednostavno i brzo gotovo, a za snack kao stvoreno. Princip je "kol'ko - tol'ko" tj. koliko pirea toliko brašna. Ako nemate ostatka pirea, skuhajte krumpir, izradite pire s mlijekom i ohladite.
SASTOJCI
Složeni ugljikohidrati:
- 600 g pire krumpira,
- 600g integralnog brašna
Zasićene masti:
- 300 g maslaca ili kokosovog ulja ili pola-pola
Nezasićene masti:
- 70 g mljevenih lanenih sjemenki, cijele sjemenke lana za posipanje
Proteini:
- 3 jaja
- 2 žličice soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
PRIPREMA
Pomješajte sve suhe sastojke osim cijelih laninih sjemenki. Jedno jaje ostavite za premazivanje, a ostala dva razmutite, dodajte im otopljeni maslac, a zatim sve sastojke zamijesite rukama u posudi. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj dasci na debljinu prsta pa čašom ili modlicom vadite pogačice i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pogačice se dižu samo u visinu stoga ih slobodno slažite na gusto. Premažite jajetom i pospite sjemenkama. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta tj. dok ne porumene.