“LCHF” ručak

“LCHF” ručak
01.11.2017. Ručak
 
print
 

Sigurno ste čuli za sve popularniji način prehrane pod nazivom Low Carb High Fat ili skraćeno LCHF. Naći ćete ga i pod drugim nazivima kao što su paleo, primal i sl. Paleo prehrana počiva na vrlo sličnim principima kao i LCHF. To je prehrana koja se bazira na principu da se 75% dnevnih kalorijskih potreba unosi kroz masti. Udio proteina u takvom načinu prehrane je 15%, a svega 10% kalorija od ukupnog dnevnog unosa dolazi iz ugljikohidrata od kojih dolazi u obzir zeleno lisnato povrće i povrće koje sadrži vrlo malo ugljikohidrata, a od voća prihvatljivo je bobičasto voće. Ovaj način prehrane, kao i svaki drugi koji se bazira na isključivosti određene hrane, neće odgovarati svima niti bismo ga preporučili vrlo aktivnim, zdravim pojedincima. U svakom slučaju neosporne su dobrobiti, ali i manjkavosti, ovisno o individualnim potrebama. Većinom će dobrobiti od ovakve prehrane osjetiti osobe koje pate od neke vrste intolerancije na ugljikohidrate te bolesti kao što su propusnost crijeva, celijakija, dijabetes itd. Na svakome pojedincu stoji sloboda izbora i zdrav razum da svoj način prehrane izbalansira prema specifičnim zahtjevima svoga tijela i uma.

*Ukoliko želite da ovaj obrok bude strogo po principu LCHF prehrane, umak zgusnite psyllium ljuskicama ili kokosovim / bademovim brašnom ili mljevenim lanenim sjemenkama.

SASTOJCI

Proteini i zasićene masti: svinjski vrat, grčki jogurt ili domaće vrhnje

Zasićene masti: svinjska mast

Nezasićene masti: maslinovo ulje, bademovo brašno

Povrće: kupus, patlidžan

Složeni ugljikohidrati: psylluim ili integralno brašno od žitarica

Začini: sol, crni papar, kajenski papar, slatka mljevena crvena paprika, senf, kurkuma

PRIPREMA

Meso začinite, namažite maslinovim uljem i ostavite da odstoji najmanje sat vremena kako bi bilo meko i sočno. Pecite ga u tavi na svinjskoj masti na laganoj vatri dok ne dobije karamel boju (oko pola sata do 40 minuta). Ne podlijevate vodom ukoliko želite da meso bude pečeno, a ne "kuhano".

Patlidžan narežite na kockice, stavite u dublju tavu, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu. Zatim ga pirjajte u vlastitom soku dok ne omekša a potom dodajte grčki jogurt ili domaće vrhnje koje ste razmutili s vodom i nečim što će zgusnuti umak (psyllium,mljeveni lan ili neko od navedenih brašna). Na kraju začinite kurkumom i paprom.

Poslužite uz kupus salatu začinjenu maslinovim uljem, crnim paprom i solju.

  Zdravi recepti - Sve