Sataraš sa žitaricama

20.08.2020. Ručak
Ljeto nije ljeto bez sataraša i njegovog mirisa koji poziva za stol. Obožavamo ga! Glavni su mu sastojci domaća paprika paradajzerica koja u našem kraju miriši na kilometre, domaći slatki i dozreli paradajz i crveni luk. Ja sam kao prilog dodala i omiljenu mješavinu žitarica da ga malo ublaži. Meso je ovjde u simboličnoj ulozi tek da upotpuni obrok nutritivno. Sataraš definitivno prevladava na tanjuru i uvijek ga pofali ma koliko pokušavala povećati količinu u pripremi. Termičkom obradom povrća se inače gube njihovi dragocjeni nutrijenti, ali hrana nisu samo nutrijenti i kalorije. Hrana su okusi, mirisi, boje, arome, sjećanja i gušti. Pa, guštajmo!
sastojci
Povrće:
- crveni luk
- rajčica
- paprika paradajzerica
Složeni ugljikohidrati:
- mješavina žitarica (riža, ječam pir)
Proteini:
- pileći file
Zasićene masti:
- svinjska mast za pećenje
Začini za sataraš:
- sol
Začini za meso:
- mediteranska mješavina začina
- sol