5 savjeta da izbjegeš nezadovoljstvo sobom poslije blagdana

16.12.2020.
 
print
 
5 savjeta da izbjegeš nezadovoljstvo sobom poslije blagdana

Poslije sunca dolazi kiša i obrnuto. Tako to obično bude. Blagdani su pred vrtima, ushićenje raste, ali raste i nervoza, briga, pritisak - hoćemo li stići ispeći dovoljno kolača, kupiti dovoljno darova, doći na red na blagajni, hoće li nam ostati išta u džepu, hoćemo li se opet udebljati, osjećati se tromo i bezvoljno nakon cijele parade?!

Blagdani koji slijede zbilja nemaju nikave veze s ovim gore. Većina nas toga je jako dobro svjesna, ali svejedno upadamo u zamku konzumerizma i potrošačnog mentaliteta koji je zapravo jedan od glavih uzorka poznate siječanjske depresije.

Jeste li i vi jedni od tih?

Možemo li izbjeći taj poslijeblagdanski krah?

Evo ja se prva javljam. Ta sam. Kupujem nepotrebno, jedem previše, stojim u redu na blagajni, bode me u oči to što nije sve uglancano i blistavo kao u reklami, a pogotovo nisu svi oko nas tako veseli i bezbrižni kao u spotovima za božićne pjesme.

Ja zbilja volim Božić i sav taj ugođaj i unatoč svemu ne želim da mi ga ikakva "situacija" pokvari. Ali stanimo na loptu prvo: jedini koji mogu bilo što pokvariti smo mi sami. Imamo 360 stupnjeva - odaberimo bilo koji drugi kut od dosadašnjeg iz kojeg ćemo gledati na stvari i događaje. Ajmo ove godine odlučiti:

1. Da nećemo stvarati izvanjski privid blagostanja, nego zbilja pokušati širiti blagostanje iznutra i biti suosjećajni, blagi, dobronamjerni i empatični prema sebi i prema drugima. Vratit će nam se, vjerujte da hoće. Sve kreće od nas samih.

2. Da ćemo pokloniti dar koji se ne može kupiti ili nije nešto materijano. Možemo nacrtati ili napraviti čestitku. Snimiti video čestitku - otpjevajti, odsvirati pjesmu, sašiti ili naštrikati šal... jednostavno reći voim te ili saslušati. Bilo što u što uložite ljubav i vrijeme bit će poseban znak pažnje onome koga darivate, a neće vas ostaviti u minusu i brigama kako poslije.

3. Većinu namirnica koje nam trebaju kupit ćemo danas ili sutra ili online, a ne zadnji dan stajati u beskonačnom redu na blagajni i poslije biti nasekirani zbog gubitka vremena i živaca

4. Ako je moguće, a je, ići ćemo pješke do dućana. Nećemo zapostaviti tjelesnu aktivnost i svaki dan prije i tijekim blagdana ćemo 10 minuta provesti ciljano vježbajući. Tako ćemo održati formu i dobro se osjećati.

5. Nećemo ispeći pet vrsta kolača nego dvije i nećemo pretjerati s obiljem na stolu. Velika većina nas nije željna ničega. Naprotiv, imamo viška posvuda. Izbjeći ćemo prejedanje, višak kilograma i tromost nakon gozbe.

 

Uglavnom, imamo 2 opcije da riješimo nezadovoljstvo sobom poslije blagdana: spriječiti i liječiti. Što vam je od to dvoje lakše i draže?

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*