Pauza od vježbanja preko ljeta - DA ili NE?

07.06.2021.
 
print
 
Pauza od vježbanja preko ljeta - DA ili NE?

Pitanje za redovite vježbače: Da li pauzirati od vježbanja preko ljeta ili ne?

Vrućine, sporiji ritam, godišnji odmor, ljetovanje, vrtlarenje... sve su to u isto vrijeme, no kako za koga, i izgovori za pauzu i razlozi započinjanja s vježbanjem. U nastavku ću pisati o izgovorima za pauzu od vježbanja ljeti i dati argumente zašto ne trebate pauzirati duže od dva tjedna.

Ljeti više vremena provodimo na zraku i to je uvijek dobro došlo, a ljetne aktivnosti poput šetnji, plivanja, bicikliranja i sl. trebale bi biti dio svakodnevice, a ne samo aktivnosti koje prakticiramo kad odemo na ljetovanje ili aktivnosti kojima na dva-tri mjeseca zamjenjujemo trening. Ni hodanje ni plivanje ni bicikl ne mogu zamijeniti toliko nam potrebne vježbe snage i mobilnosti. Dapače, oni mogu biti dodatna aktivnost. Kretanja nikad dosta.

Rad u vrtu nikako ne može biti zamjena za ciljani trening, iako, istina, može oduzeti vrijeme za trening, no uvijek postoje načini koji ne oduzimaju vremena koliko ste možda do sad posvećivali vježbanju - npr. online trening ili kratki intenzivni trening.

Razumljivo je da nakon cijele godine redovitog treninranja 4-5 puta tjedno (!) dođe do zamora materijala i zasićenja i u tom slučaju je sasvim ok mentalno odmoriti od uobičajenog treninga i naći druge, laganije oblike aktivnosti. Naglašavam ovo CIJELE GODINE REDOVITO. Jeste li vi bili redoviti cijele godine?

Tjelesna aktivnost preko ljeta ne mora i ne treba biti intenzivna, posebno kad nastupi žega i sve gori od vrućine. U tom slučaju dobro je dati si tjedan-dva "odmora" od uobičajene rutine, no trening snage i mobilnosti ne bi smio izostati duže od tog. Polagano je bolje nego nikako. Treninzima laganog do umjerenog tempa i smanjenog vremenskog trajanja održavat ćete postignutu formu.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*